Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

6–12 millióba kerül egy gyereket felnevelni – így láss hozzá

A szüléstől kezdve az érettségiig rengeteg költség merül fel egy gyermek kapcsán, főleg ha az elsőszülöttről van szó, és mindent akkor kell neki megvenni. Akár 6–12 millió forintot is elköltesz, mire 18 éves lesz, pedig a nagyobb kiadások még csak ezután jönnek. Segítségedre lehet, ha megtakarítást indítasz, így egyetem mellett is tudod majd támogatni.

Nagyon magasnak tűnhet a 6–12 milliós becslés, de ez annyit jelent, hogy havi 27–55 ezer forinttal többet költesz el 18 éven keresztül. És ha elkezded végiggondolni, milyen költségek lépnek fel egy gyermek életében, rájössz, hogy ez az átlag teljesen reális.

A fogantatás után nőgyógyászati vizsgálatokra kell járni, ezt egyre többen magánúton intézik. Ultrahangos vizsgálatot mindenki csináltat (5-6 ezer Ft/alkalom), de a 3D-s ultrahang sem ritka (20-30 ezer Ft). Down-szűrést is sokan kérnek, ám ez sem ingyenes. Azt is tudjuk, hogy a szülészorvos és a nővérek az állami kórházakban is szoktak némi „honoráriumot” kapni a szülés levezényléséért.

Szülés után

Otthon nem árt egy tisztasági festés, és első gyermeknél új gyerekágy, fürdőkád és babamérleg is kelleni fog. Ruhákat, bébitápszert és bébiételt is venni kell, a pelenkáról nem is beszélve. Csak a pelenkára 200-300 ezer forintot kell költeni, amíg szobatiszta nem lesz.

A bölcsőde szintén esélyes, hogy pénzbe fog kerülni, mivel kevés az állami hely. Ha az egyik szülő inkább otthon marad a gyermekkel, akkor viszont dolgozni nem tud, így legjobb esetben is csak a fizetése 70%-át kapja meg, két év után viszont annyit sem (segítség lehet az önsegélyező pénztár – bővebb információkért érdeklődj nálunk!). A gyermekvállalás miatti jövedelem-kiesés is kiadásként fogható fel.

Óvoda

Mikor 3 éves lesz, és óvodába mehet, kinti és benti cipőt kell neki venni többféle váltóruhával, illetve az óvodai foglalkozásokhoz, különórákhoz a felszerelést és a fejlesztői kiegészítőket is finanszírozni kell. Az óvodai étkeztetés szintén pénzbe kerül, ami bár nem tűnik soknak (jóval olcsóbb, mint egy étterem), a 300 ezer forintot is meghaladhatja az óvoda végére. Magánóvodában ennél is magasabbak a költségek (de sokszor megéri azt választani).

Általános iskola

6 és 14 éves kor között jön az általános iskola, ahol szintén felszerelést kell vásárolni az iskolatáskától kezdve a tolltartóig. Ezen kívül sokan járnak nyelvtanárhoz, korrepetálásra, úszni, focizni vagy más edzésekre. Nagyon sokan ilyenkor kezdenek el táncot tanulni, esetleg zeneoktatásra járni. Fizetni kell az osztálykirándulást és a nyári táborokat is, ami persze nem kötelező, de ki fosztaná meg a gyermekét ezektől az élményektől? És az sem árt, ha gyermek tud hol tanulni, így nem árt neki egy új íróasztal, olvasólámpa és társai. (Ezekről a költségekről itt írtam bővebben.)

Középiskola

14 és 18 éves kor között következik a középiskola, ahol ugyanazok a költségek merülhetnek fel, mint az általános iskolánál, csak talán még nagyobb mértékben. Ennyi idősen a tinik már zsebpénzt is szoktak kapni (sőt már előbb is), és igénylik azt, hogy el tudjanak időnként menni moziba, koncertre, vagy hogy élhessenek valamelyik hobbijuknak (amikhez általában kell felszerelés).

Félretenni a plusz költségek mellett is érdemes

Utánaszámolva az derül ki, hogy a 6 millió forintos becslés nemhogy túlzás, hanem valójában még kevés is. Akkor jön ki ennyiből egy gyermek felnevelése, ha mindenből a legolcsóbbat választod, és csak a legszükségesebbeket veszed meg neki. Egy boldogabb, nélkülözéstől mentes gyerekkor könnyedén belekerül 12 millióba, és még ez sem jelent luxust (csak viszonyításképp: bizonyos magániskolákban egy tanév kerül 5 millió forintba).

Ez nem kevés pénz, ennek ellenére azt javasoljuk, hogy minden hónapban tegyél is félre legalább 15-20 ezer forintot a gyerek részére. Lehet, hogy nem egyszerű, és lehet, hogy tehernek tűnik, de mire 18 éves lesz, nagyon jól fog jönni, hogy ott van több millió forint, amit rákölthetsz. A gyűjtögetést éppen ezért már onnantól érdemes elkezdeni, hogy a gyermekvállalás egyáltalán felmerült.

18 éves kor után jön csak a java

18 éves korban jön ugyanis az egyetem, amikor a gyermek nagy valószínűséggel kiröppen a családi fészekből, és félig önállóvá válik – de anyagilag még nem. Nem is kérdés, hogy az egyetem megtérülő befektetés: a diplomások háromszor annyit keresnek, mint a szakmunkások. Ezt sokan felismerik, ugyanakkor sok egyetemistának az ételen kell spórolnia, mert a szüleiknek nincs megtakarításuk. Nem is meglepő: évi 470 ezer forintot minimum elköltenek élelmiszerre, 900 ezret pedig albérletre. A tandíjról nem is beszélve (főleg ha külföldön tanul, ami drága, de nagy előnyökkel jár a későbbi jövőjére nézve). Lehet mondani, hogy oldja meg maga, és menjen el diákmunkásnak, de abból alig tud félretenni.

Ne feledd, a gyerekednek végső soron a munkaerő-piaci versenyben kell majd helytállnia, ahol olyanokkal is versenyzik, akiknek minden támogatást megadtak gyerekkorukban. Ha azt akarod, hogy ő is a legjobb esélyekkel induljon neki az életnek, akkor ehhez neked is támogatást kell nyújtanod.

Ennyi pénzed lehet havi 20 ezerből

Ez valószínűleg nem megy máshogy, csak megtakarítással. A bankszámlán nem kamatozik a pénzed, ezzel szemben egy megtakarítási célú életbiztosításon akár évi 6-7% hozamot is elérhetsz. Ha havi 20 ezer forintot félreteszel a gyermeked jövőjének biztosítására, akkor akár 8 millió feletti összeget is gyűjthetsz:

Jól hangzik? A helyedben kipróbálnám, mit mutat a személyre szabott kalkuláció eredménye!

Készíttesd el a személyre szabott kalkulációdat!

Ha megnéznél egy személyre szabott kalkulációt, akkor megmutatjuk, mit tudnál elérni havi x ezer forintból, és eléd tesszük a hozzád leginkább illő ajánlatokat! Nem kell mást tenned, mint megadnod a legfontosabb adataidat a lenti gombra kattintva, és egy munkanapon belül hozzá is látunk a közös munkához (ami egyébként teljesen ingyenes).
A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2018. január 24. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.