Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Háromszor többet keresnek a diplomások a szakmunkásoknál

Rég nem azt a világot éljük, amikor egy szakmával többet lehetett keresni, mint egy egyetemi diplomával. Sokakban máig él ez a tévhit, de ha megnézzük a számokat, akkor az derül ki, hogy a diplomások jóval többet keresnek bárki másnál, és a munkaerőpiacon is nagyobb rájuk a kereslet. Ha biztos megélhetést szánsz a gyermekednek, akkor már most el kell kezdened gyűjteni az egyetemre.

„Egy jó szakma mindennél többet ér” – így hangzik a közhely, ami talán 1976-ban igaz lehetett, de a versenyszféra hazai megjelenésével egyre kevésbé tartható állítás. Ha megnézzük a KSH Magyarország, 2015 című kiadványát, akkor egyértelműen látjuk, hogy az iskolai végzettség szintje és a bérek közt szoros összefüggés van:

A szakiskolát vagy szakmunkásképzőt végzettek bére nem sokkal magasabb, mint azoké, akik csak az általános iskola 8 osztályát végezték el. Már az is javítja a munkaerőpiaci helyzetet, ha valaki legalább egy szakközépiskolát vagy gimnáziumot elvégez (pedig ezek önmagukban nem adnak szakmát). Ezzel szemben a legalacsonyabb (általános iskolai) végzettség és a legmagasabb (egyetemi) végzettség között már 3,5-szörös különbség van a bruttó bérek terén – talán mondanom sem kell, hogy az egyetem javára.

És ha már a szakmákról volt szó, vessük össze az egyetemi végzettséget a szakiskolákkal! Háromszoros a bruttó bérkülönbség, megint csak az egyetemek javára. Úgy tűnik, csak mítosz, hogy egy szakma piacképesebb a diplománál. Az egyetemi végzettség még a főiskolainál is 37%-kal magasabb jövedelmet biztosít. Vagyis a munkáltatók díjazzák, ha valaki a nemzetközileg elismert kétszintű képzési rendszerben végez, ami az egyetemi alap- és mesterképzést jelenti (a főiskolák még a múlt rendszer maradványai, nagyjából egy alapképzés szintjének felelnek meg).

Kevés a munkanélküli diplomás

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) 2017. áprilisi kiadványára is érdemes vetni egy pillantást. Ebben a hónapban 307 ezer álláskeresőt tartottak nyilván. 44%-uk legfeljebb csak általános iskolát végzett, felüknek pedig középfokú iskolai végzettségük volt. A munkanélkülieknek mindössze csak 5,6%-a tartozott a főiskolát vagy egyetemet végzett személyek közé, vagyis az állástalanság jellemzően nem őket sújtja.

Mindenki ismer olyat, aki…

Persze mindenkinek lehet olyan ismerőse, aki egy szakmával vagy egy érettségivel többet keres, mint egy átlagos diplomás. Ugyanígy lehet példálózni milliárdosokkal is, akik diploma nélkül lettek hipergazdagok (pl. Mark Zuckerberg vagy Bill Gates). De azt is be kell látni, hogy utóbbi esetben korszakos zsenikről van szó, akik nagyon-nagyon ritka kivételt jelentenek. Ahogy a statisztikák is mutatják, ettől még egyáltalán nem ez a jellemző.

Befektetés a jövőbe

Ma az egyetem az egyik legjobb befektetés, ami persze nem feltétlen olcsó. A tandíj mellett számos egyéb költség merülhet fel egy egyetemista életében, ami akár több millió forintot is felemészthet – de nem hiába! A 2016/2017-es tanévben 190 ezer nappali tagozatos diák tanult magyar felsőoktatási intézményben, tehát igen sokan felismerték az egyetem előnyeit.

Kevés ember tudná kifizetni egy összegben az egyetem költségeit, de szerencsére erre nincs is szükség. Nemrég összegyűjtöttük azokat a lehetőségeket, amelyek segítségével már most elkezdhetsz hatékonyan spórolni. Havi szinten kisebb összegekből akár több millió forintot is összegyűjthetsz (részletek a cikkben).

Szeretnénk neked segíteni

Ha még nincs ötleted, hogyan tudnád a gyermeked számára a legjobbat biztosítani, akkor sincs gond. Egy alaposan kidolgozott gyermekcélú stratégia csodákra képes, és én tudok ebben segíteni. Kattints a lenti zöld gombra, és töltsd ki a fenti űrlapot, hogy közösen megtervezhessük gyermeked hosszú távú jövőjét.
A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2017. június 13. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.