Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Az ételen spórolnak az egyetemisták, mert a szüleiknek nincs megtakarítása

A legtöbb egyetemista az ételen próbál spórolni: otthonról viszik a húslevest és a rántott húst, amit az anyukájuk készített nekik, hiszen így olcsóbb. A szülők többsége nem takarít meg az egyetem finanszírozása céljából, így ahol csak lehet, visszább kell fogni a költekezést. Mennyibe kerül egyáltalán az egyetemi élet? És mennyit tesz félre, aki megtakarít?

 

A CIG Pannónia Életbiztosító utánajárt, hogy mire költenek az egyetemisták (tavaly is készült már hasonló). A legnagyobb tétel a lakbér, hiszen az albérletárak igen magasak, és sok fiatal a lakhelyétől távol eső egyetemre nyer felvételt, így kénytelen erre költeni. Élelmiszerekre éves szinten 912 000 forintot is elkölt az átlag. Ezt követik a szabadidős tevékenységek (sport, kultúra, szórakozás), adott esetben a tandíj, a ruházkodás, a távolsági és a helyi közlekedés.

Tételesen itt láthatóak a számok:

Ha összeadjuk az egyes kiadásokat, éves szinten 3,6 millió forintnál járunk, ami még Budapesten is kissé túlzónak tűnik. Persze ez is relatív, minden a személyes igényektől függ. Valaki mindenből beéri a legolcsóbbal, valaki viszont nem enged a jól megszokott életszínvonalából. Egyénenként eltérhet az is, hogy kell-e tandíjat fizetni, vagy hogy elkölt-e valaki havi 52 ezret bulizásra.

Az élelmiszer évente közel félmillió forint (minimum!)

Az viszont tény, hogy ha valaki naponta elkölt 1500 forintot élelmiszerre, és kéthetente hazajár (vagyis 4 napi költést megspórol egy hónapban), akkor egy év alatt így is elmegy 468 ezer forint ételre-italra.

Pedig napi 1500 forintba lehet, hogy a főtt étel bele sem fér, hacsak az olcsó instant levesporokat nem számítjuk annak.

Nem csoda, hogy a hallgatók bevallása szerint gyakran hoznak otthonról ételt, amiből bespájzolnak a hétköznapokra. Legtöbbször húslevest, rántott húst, csirkepörköltet és fasírtot kapnak az anyukájuktól.

Minimum ennyi az albérlet

A lakbérnek ugyanúgy utána tudunk számolni: az elérhető albérletek közül a szobaárak legtöbbször havi 50-60 ezer forint között alakulnak Budapesten, persze rezsi nélkül. Általában akkor is ennyi a szoba bérleti díja, ha hárman-négyen laknak egy lakásban. Számoljunk középértékkel, ami 55 ezer, illetve havi 20 ezer forintos rezsivel (ami lehet, hogy alulbecslés). Kijön, hogy évente 900 ezer forint könnyedén elmegy albérletre. Kivéve, ha sikerül bejutni a kollégiumba, aminél persze vállalni kell, hogy esetleg kevésbé csendes, vagy erősen felújításra szorul.

Mennyit tesz félre, aki félretesz?

A CIG Pannónia szerint az egyetemi hallgatók szüleinek 2%-a takarékoskodott előre. Évente átlagosan 172 ezer forintot tettek félre, ez havonta 14 300 forint. A megtakarító szülők többsége a gyermek 6 éves korában kezd el félretenni diplomaszerzés céljából.

Mennyi pénzük gyűlik így össze?

Az átlagnál maradva 12 éves futamidővel számolhatunk. Ha csak a befizetéseket nézzük (és az inflációt most mellőzzük), akkor ennyi idő alatt havi 14 300 forintból több mint 2 millió forintjuk gyűlik össze. Ennyiből már akár egy alapképzés tandíja is finanszírozható (a jelenlegi árakról itt találsz összeállítást).

Ne felejtsük el azonban, hogy ők nem a párna alatt gyűjtögetik ezt a pénzt, hanem gyermekük támogatása céljából megtakarításos életbiztosítást indítanak. Hogy miért? Nagyon egyszerű: mert potenciálisan nagyobb hozamokat tudnak így elérni, mintha a bankban kötnék le. Ha a költségek levonása után évi 4% hozamot feltételezünk, akkor vajon mennyi gyűlik össze ugyanennyi idő alatt ugyanennyi félretett pénzből? A kamatos kamatoknak hála 12 év alatt közel 2,6 millió forint gyűlik össze. Ez közel 600 ezer forintnyi különbség.

Járhatsz jobban is

Természetesen, ha havi 20 ezer forintot rászán valaki, és átlagban 6% hozamot ér el (ha jól választasz, ez sem lehetetlen), akkor a végösszeg is magasabb lesz, konkrétan a 3,6 millió forintot is megugorhatja. Ha még további két évet is rászán, akkor már közel 4,4 millió forintnál tartunk.

Látod, mekkora különbségek vannak?

2 millió forinttól eljutottunk a 4,4 millió forintig, pedig csak annyi történt, hogy

 

Ezért van szükséged tanácsadásra. Mert bár gyűjtögetni és félretenni fontos, de nem akárhogy. Kattints a lenti zöld gombra, majd iratkozz fel, és segítünk neked a megoldás kiválasztásában.
A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2017. szeptember 11. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.