Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Gyermek megtakarítás kérdések

Olvasd el azokat a kérdéseket a gyermek megtakarításokkal kapcsolatban, amikkel én is a leggyakrabban találkozom. Hátha megtalálod ezek közt azt a választ, amit keresel!

Mikor férhet a gyermekem a Start számlán gyűjtött pénzhez?

A jogszabályban rögzítve van, hogy ehhez az összeghez csak nagykorúként nyúlhat hozzá, vagyis 19 éves kora után, előtte nincs rá mód.
Mekkora összeget érdemes félretenni a babakötvénybe?

Attól függ, hogy mekkora a célösszeg, amit el szeretnél érni. Viszont ne az állami támogatás befolyásolja a döntésedet.
Mire használható fel a Start számlán lévő tőke?

A jogszabály egyre inkább lazítja a felhasználás feltételeit. Most már lehet az oktatást finanszírozni belőle, akár lakásvásárlásra is fordíthatja.  Bővebben: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0500174.TV
Indíthatok a bankomnál ilyen gyermek megtakarítást?

Bár korábban volt rá lehetőség, jelenleg nincs. Kizárólag a Magyar Államkincstárnál tud ilyen gyermek megtakarítást (Start számlát) indítani.
Mekkora a támogatás a babakötvényre?

A babakötvény maga egy támogatás, amit minden újszülött megkap. Ennek a támogatásnak az összege 42.500 forint, amit a Magyar Államkincstárnál helyez el az állam. Ha Te szeretnél ehhez a pénzhez megtakarítani, akkor azt itt teheted (Start számla), és az állam az ide befizetett pénzek után 10%, maximum havi 500 forint további támogatásban részesít.
Milyen hozama van a Start számlának?

A mögöttes befektetés egy 19 éves magyar állampapír, ami az infláció feletti plusz 3%-os hozamot ígér. Ez azt jelenti, hogyha az infláció 1%, akkor az adott éves hozam 4%. Az alábbi táblázatban láthatod az infláció alakulását:

inflacio

Forrás: https://www.mnb.hu/letoltes/inflacios-alapmutato-aktualis-havi-ertekeles.pdf

Gyűjthetek egy Start számlán 2 gyermekemnek pénzt?

Hivatalosan nem, hiszen ez a gyermek nevére szól. Ez azt jelenti, hogy mindkét gyermekednek külön Start számlán érdemes gyűjtened.
A babakötvény a legjobb gyermek megtakarítás?

A macska a legjobb háziállat? A legjobb mindig az adott ember személyiségétől, az adott szituációtól függ.
Rendszeresen kell megtakarítani a babakötvényen keresztül?

A Start számla esetén nincs díjfizetési kötelezettség, vagyis nem kötelező rendszeresen pénzt félretenni. Nagy pénzügyi kontrollra, és tudatosságra van tehát szükség, hiszen ha elmarad egy-egy befizetés, akkor azzal a végösszeg lesz kisebb.
A banki gyermek megtakarításokat érdemes választani?

Mivel alacsony a jegybanki alapkamat, ezért a bankok betéti kamata is alacsony. Évente legfeljebb 2% körüli kamatot kaphatsz, míg a Start számlánál jelenleg 3% körüli hozamot (2015. évi infláció alapján) kapsz. A befektetéses életbiztosításoknál pedig terméktől és a választott befektetési-eszközalap teljesítményétől függően akár évi 6-8% átlaghozam is elérhető.
Hol indíthatok gyermek megtakarítást?

Alapvetően 3 különböző helyen indíthatsz gyermek megtakarítást. Az államnál (Start számla), a bankoknál (gyermek megtakarítási számla), és a biztosítóknál (gyermek megtakarítási program).
Miért indítsam el minél előbb a gyermek megtakarítást?

Erre a kérdésre az első válasz az idő. A gyermek 19. születésnapja egyre közeledik, így logikus, hogy minél előbb kezd el félretenni, annál több pénz gyűlik össze. A másik pedig a megtakarítások, befektetések egyedi tulajdonsága, a kamatos kamat elve. Itt ugyanis nem egyenletesen nő az egyenleg, hanem egy idő után ugrásszerűen.A kalkulátor azt is megmutatja, hogy minél később indul a gyermek megtakarítás, annál drágább lesz
Hogyan zajlik egy gyermek megtakarítási konzultáció?

Amint kitöltötted a kalkulátor alatt lévő adatlapot, akkor felhívlak, hogy leegyeztessük a konzultáció helyét, és időpontját. Ez lehet nálad (hogy ne kelljen a gyermekkel eljönnöd otthonról), vagy az irodámban, esetleg egy köztes helyen, például egy kávézóban. A kiválasztott helyen pedig egy óra alatt felmérem a lehetőségeidet, kívánságaidat, és céljaidat, ezeket összevetem a pénzpiac kínálatával. Ennek eredményeként neked mindössze a 3 legversenyképesebb megtakarításból kell kiválasztanod azt, amelyik a legszimpatikusabb számodra
Miért jársz jól velem?

Először is ahogy korábban is említettem rengeteg gyermek megtakarítás közül segítek neked megtalálni a legjobbat, ezzel sok időt tudok neked megspórolni. Másodszor a konzultáció, és tanácsadás teljesen ingyenes, hiszen nekem a pénzintézetek fizetnek, így még pénzt is megspórolok neked. Arról nem is beszélve, hogy egy esetleges rossz választás több millió forintodba is kerülhet.