Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Ennyit költesz a gyerekedre, ha komoly jövőt szánsz neki

Pénteken újra megkezdődött a tanítás az iskolákban, ami miatt a szülők újra mélyen a zsebükbe nyúlhattak, ám a költségek itt még korántsem értek véget. A különórák elkerülhetetlennek látszanak a jelenlegi oktatási rendszerben, és az sem árt, ha a gyerek sportol is valamit, esetleg zeneórára jár. És ezek bizony mind-mind pénzbe kerülnek.

Egy magyar gyermek iskolakezdése átlagosan 30 ezer forintjába kerül a szüleinek a felmérések szerint, a KSH ugyanerre 20 ezer forintot becsül. Bárhogy is legyen, ez egy gyereknél sem olyan kevés, kettőnél-háromnál meg főleg nem. Igaz, a nagycsaládosok kapnak támogatásokat, de füzeteket, könyvborítókat, tollakat, ceruzát, radírt és vonalzót nekik is venniük kell, az igencsak drága iskolatáskáról nem is beszélve.

Ennyit költünk különtanárokra

Emellett ott vannak a különórák, korrepetálások, amit nem nagyon lehet megspórolni, legalábbis a felmérésekből úgy tűnik, hogy a legtöbb család költ ezekre. A Formatex szerint óvodában és a kisiskolások körében még elhanyagolható ennek a költsége, a havi 5–10 ezret alig haladja meg. Ám felső tagozattól kezdve erőteljesebben megjelennek a nyelvórák, a természettudományos tárgyak, a matek bonyolódik, és a különórák havi költsége rögtön 20-30 ezer forintra ugrik.

A Pénzcentrum felmérése szerint a válaszadóik kétharmada havonta minimum 10–15 ezer forintot költ különórákra, de 31%-uk a havi 20 ezret is meghaladja. Hirtelen soknak hangzik, de ha hozzávesszük, hogy egy 45 perces nyelvóráért az ország szinte bármely pontján elkérnek 2500–3000 forintot, akkor rájövünk, hogy az érték reális, pláne, hogy a 4000 forintos óradíj sem ritka. Heti egyszer elmegy a gyerek nyelvet tanulni (ami azért nem olyan sok), és havi szinten máris (majdnem) 20 ezret elköltöttél.

A korrepetálásra szükség is van

Ha megnézed az Oktatási Hivatal legutóbbi idegennyelvi felmérését, akkor abból jól játszik, hogy különórákra márpedig szükség van. A 8. osztályosok 45–55%-a felelt csak meg az A2-es tudásszintnek, ami annyit jelent, hogy elérték a minimum 60%-ot (érdemjegyben ez sok helyen egy elégségest (2) ér). Pedig az A2 valóban csak alapszint, egyszerű bemutatkozást, a leggyakoribb társalgási formulák megértését, és egy rövid levél megfogalmazását várja el. Kíváncsi lennék, hogy hányan járnak különtanárhoz azok közül, akik megugrották a szintet – gyanítom, hogy sokan.

Sport, zene, tánc

A különtanárok mellett a szabadidős sportokról sem szabad megfeledkezni. A testmozgás pozitív élettani hatásai közismertek, emellett a gyermek koncentrációs képességét és közérzetét is javíthatja. Az úszásoktatás nagyjából havi 10 ezer forintba kerül (heti két alkalommal számolva), az evezés is hasonló árfekvésű. A vízilabda már drágább sport, havi 25–30 ezer forintba is kerülhet. A foci ennél jóval olcsóbb, akár tizedennyiből is megúszható. Aki versenysportol, annak gondolnia kell a nevezési költségekre, az utazásra és a felszerelésre is.

A zene és a hangszerek iránti érdeklődés is általában gyerekkorban szokott kijönni elsőként. Mondanom se kell, hogy a zenetanár ugyanúgy pénzbe kerül, ahogy a hangszerek beszerzése, karbantartása sem olcsó. Attól még ez is olyan, amire érdemes lehet áldozni, mert a zene segít a kreativitás fejlesztésében, és kikapcsolódásnak sem utolsó. A táncról szinte ugyanezek elmondhatók.

Mennyi az annyi?

Jogos a kérdés: mennyibe kerül mindez összesen? Ez nyilvánvalóan az adott gyermeken múlik, de ha átlagokat veszünk, akkor a Pénzcentrum becslése szerint 5 és fél millió alatt csak nagyon nehezen lehet kijönni a gyermek első 18 évében. Ha kevésbé spórolsz, és mindenből igyekszel a legjobbat venni a gyermekednek, akkor a 14 millió forintos költség sem kizárt.

Ügyesen ez is megoldható

Luxusnak tűnik, de okos pénzügyi tervezéssel ez is megoldható. Persze nem könnyű 10-20 évvel előre betervezni, hogy mikor vállalsz gyereket. De megkönnyítheted a dolgod, ha legalább azokra a költségekre elkezdesz félretenni, amik majd 18 éves kora után jönnek – akkor jönnek csak igazán! Ennek módozatairól többek között itt írtam korábban.

Ha szeretnéd megtudni, mik a személyre szabott lehetőségeid, és hogy mennyit tudnál összegyűjteni gyermeked számára, akkor kattints a lenti zöld gombra, és töltsd ki a fenti űrlapot, hogy segíthessek neked – teljesen ingyen.
A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2017. szeptember 05. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.