Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Egyre többen félnek amiatt, hogyan boldogul majd gyermekük a jövőben

Gondolkoztál már azon, hogy ebben a gyorsan változó világban mi mindenre van szüksége a gyermekednek ahhoz, hogy megállja a helyét? Friss felmérések világítottak rá arra: bár sokan belátják, hogy a mostani gyermekeknek nehezebb dolguk lesz a jövőben a boldogulás tekintetében, csak nagyon kevesen tesznek is azért, hogy felkészüljenek a támogatásukra.

Az Európai Unió országainak jövőképét vizsgáló 2018-as Eurobarométer felméréséből kiderült, hogy a magyarok közel fele számít arra, hogy felnőttként a mostani gyerekek élete nehezebb lesz, mint amilyet ők maguk élnek. Logikusan ez azt vonná maga után, hogy ez a felismerés cselekvésre is sarkall, de a gyakorlat nem ezt bizonyítja.

Az OTP idei öngondoskodási indexének friss eredményei szerint, bár a legtöbb szülő ameddig megteheti, támogatná gyermekét, ezeket a költségeket leginkább plusz munkából tervezik fedezni. Csupán minden 5. megkérdezett gyűjt kifejezetten ilyen célokra, és 2/3-uk a jövőben sem tervez ilyen okokból megtakarításba kezdeni.

Érezzük, hogy szükség lenne megtakarítanunk gyermekeink jövője érdekében, mégsem lépünk

Ahogyan ezeknek a felméréseknek az eredményei is bizonyítják, bár a szülők aggódnak gyermekeik jövőjéért, egyelőre mégsem az a jellemző, hogy próbálnának felkészülni arra, hogy jobb kilátások elé nézhessenek majd. Hiába a problémafelismerés, mégis egyre kevésbé jellemző a családokra az, hogy tudatos pénzügyi tervezéssel igyekeznének gyermekeik jövőjének anyagi biztonságát megalapozni.

Bár a legtöbben plusz munkával tervezik fedezni majd a felmerülő költségeket és az anyagi támogatást, ugyanakkor lássuk be, ez amennyire szép elgondolás, annyira káros is lehet. Hiszen a több munka azt vonja maga után, hogy a gyermekeiddel viszont kevesebbet tudsz majd lenni: ha minden este későn érsz haza fáradtan, nem sok minőségi időt tudtok már egymásra fordítani. Ráadásul, ha például hétvégén is inkább dolgozol, mint a gyermekeiddel lennél, tovább rontja a helyzetet, hiába teszed ezt az ő érdekükben.

Egyre több mindenre kell gondolnod, ha azt szeretnéd, hogy gyermeked érvényesülni tudjon majd

Mint minden szülőnek, valószínűleg neked is nagyon fontos, hogy a lehető legnagyobb esélyt biztosíthasd gyermeked számára ahhoz, hogy elérhesse a céljait és sikeres ember válhasson belőle. Biztosak vagyunk abban, hogy születése pillanatától igyekszel mindent megtenni annak érdekében, hogy megadhass számára mindent, ami a fejlődéséhez, tehetsége kibontakoztatásához, valamint jövője építéséhez szüksége.

De lássuk be, a mai világban ennek biztosításában nincs egyszerű dolgod. Gyakorlatilag a kötelező kiadások mellett már óvodás kortól kezdve hasznos, ha valamilyen hobbit választotok számára, legyen szó akár sportról, zenéről vagy kézműves foglalkozásról. Az ilyen foglalkozások ugyanis nem csak örömteli időtöltést jelenthetnek, de számos készség fejlesztésében szerepet játszhatnak: akár a kreativitás kibontakoztatásában, akár a koncentráció, vagy önfegyelem fejlesztésében.

Az iskolás évek alatt pedig tovább szaporodhatnak a kiadások. Ha magániskolában gondolkozol az állami oktatás helyett – ahogyan egyébként egyre többen teszik – éves szinten minimum 300 ezer forintos költséggel érdemes számolnod, határ pedig a csillagos ég. Ugyanakkor, ha ezt nem is tervezed, a különórák finanszírozására – legyen szó akár nyelvóráról, akár egy matematika korrepetálásról – még érdemes lehet felkészülni, hiszen ezek ára is elérheti éves szinten a 2-300 ezer forintot. Ha gyermeked egyetemre szeretne menni, az emelt szintű érettségi és a nyelvvizsga, mint felvételi követelmény miatt, ezeket ma már nehezen lehet megúszni.

De azután sem csökkennek a felmerülő költségek, hogy elérkeznétek az egyetemi évekhez. Ha költségtérítéses képzésen tanul majd a gyermeked, a féléves költségek szaktól függően csak a tandíjat nézve már most több százezer forintos, vagy akár milliós nagyságrendűek is lehet. És akkor még nem beszéltünk az esetleges tankönyvek vagy jegyzetek árairól, valamint arról, hogy ebben az időszakban is szükségessé válhatnak bizonyos különórák. Ugyanakkor amennyiben másik város felsőoktatási intézményére esik a választásotok, a lakhatási és utazási költségekkel is számolni kell. Emellett pedig minden bizonnyal kikapcsolódni is szeretne majd a gyermeked a sok tanulás mellett, ami szintén költségekkel járhat.

A megoldást egy gyermekcélú megtakarítás jelentheti

Az egyik legfőbb ok, ami miatt a családok 2/3-a a következő években sem tervez gyermekei jövőjét biztosító megtakarításba kezdeni, az a halogatás. Nem érdemes azonban úgy gondolkoznod, hogy majd akkor, ha felmerül valamilyen költség, valahogyan megoldod, hiszen ahogy láthattad, az évek során akár milliós nagyságrendű kiadásokról is szó lehet.

Ha tudatosan tervezel már gyermeked kicsi korától, akár néhány ezer forintos havi megtakarítással is felkészülhetsz ezekre a kiadásokra és arra, hogy támogatni tudd majd őt jövője építésében. Erre több lehetőség is rendelkezésedre áll: babakötvénybe is fektethetsz, de egy banki megtakarítási számlát vagy biztosítók gyermek megtakarítási programját is választhatod, akár egy Tartós Befektetési Számlát is nyithatsz. Ezeken ráadásul nem csak az általad befizetett összegek gyűlnek össze, de a kamatok is tovább gyarapíthatják a megtakarítást.

Amennyiben szeretnél segítséget kapni abban, hogy melyik megtakarítási forma is lenne a legelőnyösebb számodra, töltsd ki a gyermek megtakarítás kalkulátor alatt található adatlapot, és segítünk a választásban!

Ez a cikk 2019. január 02. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.