Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Mennyibe kerül az egyetem, ha fizetős?

Nemrég kiderültek a felsőoktatás felvételi ponthatárai; az egykori középiskolások már tudják, mire volt elég az a pontmennyiség, amit az érettségi és a tanulmányaik során gyűjtöttek össze. Sokan vehették szomorúan tudomásul, hogy a pontjaik kevésnek bizonyultak az államilag finanszírozott képzéshez, ezért saját maguknak kell fizetniük a tanulmányaikat. Ezek milliós tételek. Össze is gyűjtöttük, mennyibe kerülnek az egyes egyetemi szakok.

2018 szeptemberében 75 230 hallgató kezdi meg egyetemi tanulmányait, ebből 16 739-en kerültek önköltséges szakra, vagyis a felvett hallgatók 22%-ának kell fizetnie a tanulmányaiért. Ez minden ötödik hallgatót jelenti.

De vajon mennyit kell fizetniük félévente? Szaktól és intézménytől függ.

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki orvosnak készül. A Semmelweis Egyetem (SE), a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvosképzése egyaránt 1.350.000 Ft-ba kerül félévente. Mivel 12 féléves képzésről van szó, így 16.200.000 Ft-ba kerül összesen (nem beszélve az albérlet és más egyebek költségeiről).

A mérnöki szakok közül a villamosmérnöki és a mérnök informatikus képzéseket néztük meg (hol melyiket indítják – valahol mindkettőt). A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) képzése 300 000 Ft-ba, az Óbudai Egyetemé (OE) 310 000 Ft-ba kerül. Az SZTE-n ugyanez 300 ezer, a PTE-n 230 ezer Ft. A képzés általában 7 féléves, így jobb esetben 1.610.000 Ft-ba, rosszabb esetben 2.170.000 Ft-ba kerül összesen az elvégzése.

A közgazdászképzések közül a gazdálkodási és menedzsment szakot választottuk, mivel elég népszerű, és sok helyen indítják. Talán ennél a legnagyobb a szórás: a PTE-n 190 ezer Ft egy félév, a BME-n 300 ezer Ft, az OE-n 245 ezer Ft. A főleg közgazdaságtannal foglalkozó egyetemek közül a Budapesti Gazdasági Egyetemen (BGE) 250 ezer Ft egy félév, a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) ugyanez 350 ezer Ft. Hét félév alatt a szak elvégzése 1.330.000 Ft és 2.450.000 Ft között alakul.

A jogászképzés is hasonló árban van: az SZTE-n 240 ezer, a PTE-n 250 ezer, az ELTE-n 300 ezer, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen (PPKE) 280 ezer, a Károli Gáspár Református Egyetemen (KRE) 245 ezer Ft-ba kerül egy félév. Mivel 10 féléves képzésről van szó, így 2.400.000 Ft és 3.000.000 Ft közötti összegbe kerül az elvégzése.

A tanárképzés jelenleg általában osztatlan, vagyis 5 éves formában történik, és egységesen 400.000 Ft egy félév. Ez azt jelenti, hogy 2.000.000 forintba kerül, mire valakiből tanár lesz.

Készülj fel a fizetős egyetemre

Egyértelműen érdemes az oktatásba fektetni, mivel a diplomások háromszor többet keresnek a szakmunkásoknál. Kérdés viszont, hogy ki tudsz-e ennyit fizetni, ha a gyereked mégsem államilag támogatott képzésre kerül be. Jobb felkészülni a legrosszabbra: ha végül mégsem kell fizetni a képzésért, a pénz jó lesz máshova. Ha viszont önköltséges szakra kerül be, akkor égető lesz a hiánya.

Az önköltségeseket ráadásul duplán sújtják az anyagi terhek: jó eséllyel kollégiumba sem kerülnek be (mert nem kerülhetnek önköltséges lévén), így az albérletért is fizetni kell. Ha az adott városban van bérlettámogatás a helyi közlekedéshez (pl. Szegeden), akkor egy önköltséges hallgató ezt sem veheti igénybe, ami újabb költség.

És azt se felejtsük el, hogy az egyetemet nem mindig sikerül időre befejezni. Lehet, hogy valaki a 3 éves képzést 5 év alatt fejezi be – ez plusz 4 félévet jelent. Ha addig kapott is állami támogatást a tanulmányaihoz, a csúszás után jó eséllyel már nem fog.

Készülj fel a váratlan kiadásokra, hogy a gyermeked gondtalanul szerezhessen piacképes tudást! Nézd meg egy kalkuláció segítségével, mik a lehetőségeid!
A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2018. augusztus 21. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.