Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Különórák nélkül szinte elérhetetlenné válik az egyetemi oktatás

2 éven belül jelentős hátránnyal indulhat az, aki különórák nélkül vág neki az egyetemi felvételinek. 2020-tól ugyanis csak az juthat be egyetemre vagy főiskolára, aki legalább egy tárgyból emelt szint érettségit tesz, valamint legalább egy idegen nyelvből középfokú tudását nyelvvizsga-bizonyítvánnyal, vagy emelt szintű nyelvi érettségivel tudja bizonyítani – írja elő a jogszabály.

Sem államilag támogatott, sem önköltséges képzésre nem kerülhet be 2020-tól az egyetemre vagy főiskolára, aki nem teljesíti az elvárásokat – ez alól pedig a magánintézmények sem kivételek. Az emelt szintű érettségire, valamint a nyelvvizsgára történő érdemi felkészülés sokszor azonban nem megvalósítható csak az iskolai oktatás keretében.

A megoldást a különórák, magántanfolyamok jelenthetik

Aki szeretné biztosítani gyermeke számára, hogy jó esélyekkel indulhasson az egyetemi felvételi eljárás során, már most is költ ezekre a foglalkozásokra – azonban 2020-tól erre még inkább szükség lehet.

Az Oktatási Hivatal korábbi, idegen nyelvi felmérésének eredménye bizonyítja, hogy jelenleg az általános iskolások jelentős része nincs felkészülve arra, hogy a középiskolai évei alatt nyelvvizsgát, vagy emelt szintű érettségit tegyen – amennyiben csak arra a tudásra alapoz, amelyet az iskolában megszerezhet.

Már itt észrevehető a lemaradás, ami később tovább ronthatja az esélyeket:

angol nyelvből a 8. osztályosok 32%-a, míg német nyelvből az 58%-a a minimálisan elvárt szintet sem érte el.

Aki tehát szeretné biztosítani, hogy gyermeke már az egyetemi felvételire jelentkezéskor rendelkezzen a szükséges nyelvvizsgával – vagy akár többel is a többletpontok reményében – annak a különórák jelenthetik a megoldást.

Mennyibe kerül egy nyelvi különóra?

Az árak nagyjából 1000 forint körül indulnak egy 45 perces foglalkozás esetében, de nagyon jó hírű magántanároknál ez akár a 10 ezer forintot is elérheti. Ha átlagárral számolunk, ami nagyjából jelenleg 3 ezer forint, valamint heti 2 alkalmat vennénk igénybe, havi szinten körülbelül 24 ezer forintos költségünk lenne – de ez az ár egy drágább tanár megválasztásával akár a háromszorosára is nőhet, és elérheti a 75 ezer forintot.

De a nyelvvizsga sincs ingyen

De arról sem érdemes megfeledkeznünk, hogy a felvételi során nem csak a megszerzett nyelvtudásra, de azt igazoló papírra, azaz nyelvvizsgára is szükségünk lesz. Ez tovább növeli az erre fordítandó kiadásokat. Már egy középfokú komplex nyelvvizsga díja is eléri a 30 ezer forintot, de ha felsőfokú nyelvvizsgában gondolkodunk, az már 35 ezer forintos költséget jelent. Ha pedig elsőre tegyük fel csak az egyik fele – tehát vagy csak a szóbeli vagy csak az írásbeli része – sikerülne, az újabb kör ára is meghaladja a 20 ezer forintot.

Nem biztos, hogy csak nyelvórákkal kell számolnunk

De nem csak a nyelvvizsga megszerzése miatt adódhat úgy, hogy magántanárt keresünk gyermekünk mellé. Amennyiben problémái adódnak valamely tantárggyal, vagy a továbbtanuláshoz szüksége van magasabb szinten elsajátítani azt, mint amire az iskolában lehetősége van – ebben az esetben is a különóra jelentheti a megoldást.

A legtöbb esetben reál tárgyakból van szükség a korrepetálásra, mint a matematika, fizika vagy a kémia, de humán tárgyakból is jól jöhet a felkészítés az emelt szintű érettségire. Általában ezen esetekben sem feltétlenül marad el egy-egy foglalkozás ára a nyelvórákhoz képest: 2-5 ezer forint körül alakulhat egy emelt szintű különóra.

Ha itt is 3 ezer forintos átlagárral számolunk, és csak heti egyszer megy el a gyermek tanárhoz, havi 12 ezer forint plusz kiadásra számíthatunk. De amennyiben heti kétszer lenne szükséges, vagy egy magasabb áron oktató tanárt választanánk, úgy ez az összeg is elérheti a 30-40 ezer forintot egy hónapban. És ebben az esetben csak egyetlen tárgyról beszéltünk.

Ha tehát nyelvórák mellett egyéb tárgyból is szükséges lenne a külön úton történő felkészítés gyermekünk számára, akár 100 ezer forintot meghaladó kiadásról is beszélhetünk egy gyermek esetében. Ez pedig egy átlagos család költségvetését jelentős mértékben megterheli, ameddig szükség van ezekre a foglalkozásokra. De jobb időben felkészíteni magunkat arra is, hogy az egyetemi évek alatt sem feltétlen csökkenek a kiadások.

A várható költségekre jobb idejében felkészülni

A gyermek oktatása a legtöbb családban joggal prioritás, hiszen minden szülő a lehető legnagyobb esélyt szeretné biztosítani utódai számára, hogy elérhesse a céljait, sikeres ember válhasson belőle.

Ugyanakkor minden hónapban a háztartás egyéb kiadásai mellett a korábban már említett összegeket elkülöníteni magánórákra, különórákra – majd az egyetemi évekre – sok esetben szinte lehetetlen.

Éppen ezért sok múlhat azon, ha idejében elkezdünk megtakarítani ebből a célból.

Ha már a költségek megjelenése előtt gondolunk ezekre a kiadásokra, és apránként félreteszünk rájuk, könnyebben finanszírozni tudjuk majd a szükséges különórákat is. Erre több lehetőségünk is van, mint például a banki megtakarítási számla, vagy akár biztosítók gyermek megtakarítási programjai. Ezek ráadásul nem csak az általunk befizetett összegeket gyűjtik, de a kamatok tovább gyarapíthatják a megtakarításainkat.

Amennyiben szeretnél segítséget kapni abban, hogy melyik megtakarítási forma is lenne a legelőnyösebb számodra, töltsd ki a gyermek megtakarítás kalkulátor alatt található adatlapot – és segítünk a választásban!

Ez a cikk 2018. október 12. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.