Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Minden gyereknek szüksége lenne hobbira, de ez nem mindig olcsó

Minden szülő szeretné, ha gyermeke nemcsak hasznosan töltené el szabadidejét, hanem örömét is lelné abban, amit csinál. Nagyon sok ilyen elfoglaltság van: legyen szó akár sportról, zenéről vagy valamilyen kézműves foglalkozásról. Utánanéztünk, miért is hasznosak ezek és mennyibe kerülnek.

Amikor különórákról esik szó, többnyire elsősorban a nyelvórák vagy egy matematika korrepetálás jut az eszünkbe. Pedig számos egyéb foglalkozás közül választhatunk gyermekünk számára, amely jó hatással lehet a közérzetére, fejlesztheti a készségeit, és még barátokra is találhat közben.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk a nyelvórák, valamint az egyéb, reál- és humán tantárgyakból tartott különórák hasznosságáról és áraikról. Most azonban a kikapcsolódást nyújtó tevékenységekről lesz szó: a sportról, zenéről, kézműves foglalkozásokról és így tovább.

Közkedvelt szabadidős elfoglaltság a sport

Több szempontból is hasznosnak bizonyulhat, ha akár egy csapatsportot, akár egy egyéni sportot kipróbál a gyerek. A testmozgás szerepét az egészség megőrzésében nem lehet eléggé hangsúlyozni. Azonban ezt érdemes kiegészíteni azzal, hogy az egészségtudatos gondolkodást érdemes már gyerekkorban kialakítani, mert aki fiatalon megszereti a sportot, sokkal nagyobb arányban fog felnőttként is rendszeresen mozogni, mint aki nem.

A személyiségfejlődésre tett hatását sem szabad azonban alulbecsülni. Miután a legtöbb sport általában valamilyen szabályok között zajlik, így segíthet megtanítani a szabályok fontosságát, valamint a sportszerűséget. Megtanulhatja helyén kezelni a nyertes, és a vesztes szituációkat is, továbbá az önfegyelmet, az akaraterőt és a kitartást is kiválóan fejleszti.

Sok gyerek fogékony lehet valamilyen hangszer vagy zenetanulás iránt is

Kutatások szerint a zenélés az egyetlen olyan tevékenység, amely mindkét agyféltekét egyszerre használja. Éppen ezért a zenetanulásnak kedvező hatása van a szellemi fejlődésre, az intelligenciára, valamint a kreativitásra is.

Egy hangszeren megtanulni játszani a muzikális érzék mellett szintén számos más készséget fejleszthet. Érdemes kiemelni a koncentrációt, valamint az önfegyelmet, ami hosszú távon nagyon hasznos lehet bármilyen tevékenység esetében – legyen szó akár tanulásról, akár munkavégzésről a későbbiekben. Hasznos lehet akár több hangszert is kipróbálni, hogy gyermekünk megtalálhassa azt, ami számára a legtöbb örömet jelenti, és amivel szívesen foglalkozik.

Népszerűek továbbá a kézműves foglalkozások is

Ebben a témában valójában kétféleképpen is szerveződhetnek az órák. Vannak azok a kézműves foglalkozások, amelyek eseti jellegűnek tekinthetők – azaz egy-két alkalomról van szó. Különböző kézműves technikák szerint – mint például a tűzzománc – vihetjük el a gyermekünket éppen arra, ami tetszik. A másik lehetőség viszont, hogy a gyermekünket rajzolni, festeni, szobrászkodni tanulni visszük rendszeresen, heti 1-2 alkalommal – annak érdekében, hogy ténylegesen fejlődhessen valamely területen.

Hasznos lehet, ha gyermekünket először 1-2 alkalmas foglalkozásokra visszük el, ahol kiderülhet, a kézműveskedés melyik formája tetszik meg a leginkább neki. Ezeken az alkalmakon is már kikapcsolódhat, kipróbálhat új és érdekes dolgokat, alkothat valamit. Ezután pedig, ha megtalálta a számára leginkább tetsző formát, beirathatjuk egy rendszeres, heti 1-2 alkalommal tartott foglalkozásra. Itt pedig már tényleg azzal foglalkozhat, amiről tudjuk, hogy valószínűleg nem unja meg 2 hét után, és kibontakoztathatja tehetségét, fejlesztheti kreativitását. Mindezek mellett pedig olyan időtöltéssel kapcsolódhat ki iskola után, amit szeret is.

Mennyibe kerülnek ezek a foglalkozások?

Az, hogy milyen különórát választunk gyermekünk számára egyrészt függ attól, hogy a lányunk vagy fiunk mi iránt mutat érdeklődést, másrészt viszont az anyagi szempont is döntő lehet.

A sport szempontjából sok minden múlhat azon, melyik sportágat választjuk. Ha a focit néztük ki például, találkozhatunk olyan megoldással, ahol féléves, és olyannal, ahol havi díjas rendszerben kell fizetnünk. Ahol egy félévre történik az ár meghatározása, nagyjából 12 ezer forint körül mozog az összeg, ahol havonta, ott pedig nagyjából 4 ezer forintos költséggel számolhatunk. Tenisz esetében, ha egyéni oktatást választunk gyermekünk számára, ott egy órát finanszíroz ez az összeg. Ha küzdősportra esne a választásunk, mint például a karate vagy a dzsúdó, szintén heti 2 alkalommal jelent elfoglaltságot, és olyan havi 5-10 ezer forintunkba kerülhet.

Ha balettban gondolkodunk, az már költségesebb elfoglaltságot jelent: a legtöbbször heti kétszer ajánlják a foglalkozást, és nagyjából 10-20 ezer forintos havi költséggel érdemes kalkulálnunk. De kevésbé költséges formáját is választhatjuk a táncnak: néptáncoktatás nagyjából havi 4-5 ezer forint körül mozog, a hip-hop oktatás pedig havi 5-10 ezer forintba kerül.

A lovaglás is igen népszerű a gyerekek körében, amikor választásra kerül a sor. Azonban ennél a hobbinál már gyakran 1-1 alkalom kerül annyiba, mint más esetben egy hónap. Az egyéni oktatás 30 és 60 perc közötti időt jelenthet, és ennek ára pedig 4000 és 10000 forint között lehet. Ez pedig azt jelenti, ha gyermekünk heti rendszerességgel lovagolni jár, havi 4 alkalommal számolva ez 20 és 40 ezer forintos költséggel járhat.

A zenetanulás esetében a legtöbbször heti 2 hangszeres órával, valamint 1-2 szolfézsórával kell számolnunk. Ez a valóságban a hangszeres óra esetében 2×30 percet, míg szolfézsnál 1-2×45 percet jelent. Ezt a szabadidős elfoglaltságot választva nagyjából 40-50 ezer forintos költségünk lesz egy hónapban.

A közműves foglalkozások esetében természetesen függ attól a havi kiadásunk, hogy egy-egy eseti foglalkozásra visszük el gyermekünket, vagy heti rendszerességgel járunk vele rajzolni, festeni vagy szobrászkodni. Az ár alkalmanként 1000-4000 forint között alakul a legtöbb esetben. Ez havi szinten, heti 2 órával számolva tehát akár 32 ezer forint is lehet.

Gyermekcélú megtakarítással könnyebb

Érdemes lehet tehát ilyen irányú tevékenységekre is pénzt szánnunk gyermekünk fejlődése és tartalmas időtöltése céljából. Ezeken a foglalkozásokon nemcsak a a tevékenység miatt érezheti jól magát egy gyerek, de barátokat is találhat. Ráadásul, különösen sportok esetében gyakran viszik a gyerekeket versenyekre, fellépésekre, így az utazások plusz élményt jelenthetnek számukra. Ugyanakkor a számos más, kötelező, vagy sokszor fontosabbnak ítélt kiadás mellett nem mindig jut már erre is. Ezért érdemes lehet időben egy gyermekcélú megtakarítást elindítani.

Ha apránként, havi néhány ezer forintot félreteszünk, könnyebben finanszírozni tudjuk belőle például az ilyen szabadidőt színesítő és gyermekünket fejlesztő foglalkozásokat is. Erre több lehetőségünk is van, mint például a banki megtakarítási számla, vagy akár biztosítók gyermek megtakarítási programjai. Ezek ráadásul nem csak az általunk befizetett összegeket gyűjtik, de a kamatok tovább gyarapíthatják a megtakarításainkat.

Amennyiben szeretnél segítséget kapni abban, hogy melyik megtakarítási forma is lenne a legelőnyösebb számodra, töltsd ki a gyermek megtakarítás kalkulátor alatt található adatlapot – és segítünk a választásban!

Ez a cikk 2018. november 14. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.