Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Babakötvény változások

Napjaink kétségkívül egyik legismertebb gyermek megtakarítása a babakötvény, és ez részben annak köszönhető, hogy jelentős fejlődésen ment keresztül. Szinte csak a 10%-os, havi 500 forintos állami támogatás maradt meg a régi babkötvényből. Nézzük milyen változások vezettek a mostani gyermek megtakarításhoz!

 

Hol indíthatjuk a Babakötvény + Start számlát?

 

Érdekes, hogy sokan szívesen indítottak korábban Start számlát (itt tudod elolvasni, a Start számla, és a babakötvény közti különbséget), mert akár a saját bankjukban is vezethették. Sokakban bizonytalanságot ébresztett azonban, hogy jó ideje már kizárólag a Magyar Államkincstárnál lehet vezetni a Start számlát. Az, hogy ez egy pozitív, vagy negatív változás,mindenkinek magának érdemes eldöntenie, de ettől függetlenül ez volt az első jelentős változás.

 

A kamat folyamatosan csökken, de a reálkamat nem

 

A második említésre méltó módosítás pedig a háttérbefektetés, ezzel együtt pedig a várható kamat. Míg korábban egyénileg kellett eldönteni, hogy a kereskedelmi bankok hova fektessék be a pénzt, addig az állam egységesen egy 19 éves állampapírba fekteti a befolyt díjakat. Ezeket a lejárat dátuma alapján nevezték el 2032/S, 2033/S, és 2034/S, ez egyben azt is jelenti, hogy minden évben más a kamat, hiszen törvény szerint ennek az államkötvénynek meg kell adnia minden évben az infláció feletti plusz 3%-os kamatot, legrosszabb esetben 3%-ot. Míg 2013-ban úgy nézett ki, hogy 8,7% volt az éves kamat, egy évre rá aztán drasztikus csökkenés történt 4,7%-ig, míg idén elérte a mélypontot a babakötvény, vagyis a 3%-ot. A garantált kamat így hát biztonságot jelent ugyan, de egyben erős függést is az aktuális inflációtól!

 

A nagy kérdés: Pontosan mire is lehet felhasználni?

 

Bár van egy jogszabály, ami pontosan hivatott szabályozni, hogy milyen célra is lehet felhasználni a Start számlán gyűjtött pénzt, mégis számtalan tétel van, amely még nem egyértelmű. Először is mit jelent a „jogszabályban meghatározott más cél”, mint felhasználási lehetőség?

 

Illetve felmerül a kérdés, hogy milyen módon igazoljuk, hogy mire költöttük a pénzt? Milyen büntetés jár, ha nem a jogszabálynak megfelelően jártunk el? Ha minden stimmel, akkor év végére okosabbak leszünk, hiszen idén járnak le az első Start számlák, addig meg marad a bizonytalanság.

 

Az viszont biztos, hogy csak gyermekünk veheti fel a pénzt 18-19 éves korában, így nem fenyeget az a veszély, hogy egy átmeneti anyagi probléma miatt, ehhez a megtakarításhoz nyúlunk.

 

A babakötvény egyre jobb lett

 

A számos változás ellenére a babakötvény még mindig egy olyan gyermek megtakarítási forma, amelynél akár találhatunk rugalmasabb, nagyobb nyereséggel kecsegtető, vagy jobb szolgáltatású gyermek előtakarékosságot. A 10% adókedvezmény miatt elsősorban azoknak jelent nagy segítséget, akik 5 ezer forintnál nem tudnak többet gyermek megtakarításra fordítani. Nekik ugyanis sokat jelent a havi 500 forint plusz. Ha a gyermeked számára a legjobb megtakarítást keresed, akkor kattints a cikk alatt található zöld gombra! Felvesszük a kapcsolatot, és együtt konkrét számításokkal találjuk meg a megfelelő megoldást!

Érdekel, hogy melyik a legjobb megtakarítás gyermekemnek

Ez a cikk 2016. március 21. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.