Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Itt az új Babakötvény kamat, negatív rekord!

2015 februárjában meghatározták a Babakötvény éves kamatát. Mindenki sejtette, hogy nem fogja elérni az első éves 8,7%-os éves kamatot, de erre azért kevesen számítottak. Idén mindössze 3%-os éves hozammal kell megelégednie azoknak a szülőknek, akik a babakötvény mellett tették le a voksukat.

 

Így számolják a Start számla (Babakötvény) kamatát

 

Fontos tudni, hogy a Start számlára befizetett pénzeidet egy 19 éves állampapírba fektetik be, ami az infláció feletti plusz 3%-os éves kamatot garantál.

 

Kevesen tudják azonban, hogy az éves nyereségnek legalább 3%-nak kell lennie, vagyis hiába van defláció (ez a pénznem értékének növekedését jelenti), akkor is minimum 0%-hoz kell igazítani az éves kamatot. Ez jelenleg jól jön, hiszen az állam -0,2%-os inflációt (0,2%-os deflációt) állapított meg, vagyis mindössze 2,8%-os éves kamatot adna, ha nem lenne ez a szabály.

 

Mennyit ér a 3%?

 

Egyáltalán nem rossz, ha azt nézzük, hogy a bankokban jelenleg 1-2%-os éves kamatot sem igazán lehet kapni. Azonban azt se felejtsük el, hogy 2 éve 8,7% volt a Start számla éves kamata, míg tavaly 4,7%. Ehhez képest a 3% meglehetősen kevének tűnhet, de nézzük a dolgok jó oldalát ennél kevesebb (a jelenlegi szabályok szerint) nem lesz.

 

Számoljunk egy konkrét példát!

 

Tegyük fel, hogy havonta 15.000 forintot teszünk félre gyermekünknek 18 éven keresztül, minden évben. Erre megkapjuk a 10%-os, maximum 6.000 forintos állami támogatást is, így évente 186.000 forintot fektetünk ebbe a bizonyos 19 éves államkötvénybe.

 

Amennyiben 18 évig 8,7%-os kamatot kapunk évente, akkor 8.107.768 forintunk lesz a futamidő végén. Az éves 4,7%-os kamat mellett, ez már csak 5.327.688 forint, míg a jelenlegi 3%-os éves hozam mellett 4.485.738 forint. A példa egy kicsit túlzó, hiszen nem minden évben lesz 3% a kamat (várhatólag), de eléggé szemléletes.

 

Több mint 1,6 millió forint különbség is kialakulhat a példa szerint, és arról még nem is beszéltünk, hogy ezek a számok nem a mai vásárlói értéken értendőek.

 

Gyerekünknek a legjobb megtakarítás jár!

 

Ahogy látható, a Start számla meglehetősen nagymértékben függ az államtól. Ezek az évek, amikor ilyen alacsony kamatokat kaphatunk nagyon érződni fognak a lejáratkor, hacsak ilyenkor nem duplázzuk meg a befizetéseinket. Érdemes azonban körbenézni, hiszen a Start számla nem az egyetlen gyermek megtakarítási lehetőség. Amennyiben érdekel más lehetőség is, akkor kattints cikk alatti gombra! Felvesszük a kapcsolatot, és együtt megtaláljuk azt a megoldást, amivel a lehetőségekhez mérten a legjobb eredményeket tudjuk elérni!

Keresem a leghatékonyabb gyermek megtakartást!

Ez a cikk 2016. március 21. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.