Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Babakötvény helyett lakáskassza

Jelenleg két olyan megtakarítási típust választhatunk gyermekünk részére, amely után állami támogatás is jár. Mind a Start számlának, mind a lakástakaréknak megvannak a maga előnyei, ezért nézzük meg, hogy melyiket válasszuk gyermekünk számára.

 

Amikor lakást szeretnénk a gyermeknek adni

 

Sok szülő vallja, hogy a életében a legnehezebb a saját lakás volt megszerezni, épp ezért saját gyermekének ebben szeretne a leginkább segíteni. Bár a Start számlának a felhasználását egyelőre nem tisztázták, de a jogszabály szerint ingatlanra is lehet fordítani az itt gyűjtött pénzt. Nézzük meg, hogy a legismertebb gyermek megtakarítást, vagy a legnépszerűbb lakás előtakarékosságot válasszuk.

 

Az állami támogatások aránya

 

Azért mondhatjuk, hogy ezek a megtakarítások népszerűek, mert szinte mindenki tudja, hogy állami támogatás jár hozzájuk, de eléggé eltérő mértékben. A Start számlára 10%-os állami támogatást kaphatunk, de egy évben legfeljebb 6 ezer forintot, ezzel szemben a lakáskasszák után 30%, maximum 72 ezer forint jár. Előbbihez havi 5 ezer forint befizetésével érhetjük el, míg az utóbbit havi 20 ezer forint után. Abban az esetben, ha mondjuk, 15 ezer forintot teszünk félre havi szinten, akkor a Start számlára egy évben 6 ezer forintot kapunk pluszban, míg a lakáskasszára 54 ezret.

 

Mi lesz 8 év múlva?

 

Éves 60 ezer forint megtakarításánál adja az állam a maximális állami támogatást a Start számlára, de sajnos, ekkora havi összegből nem lesz a gyermeknek lakása, de még a megfelelő önerő sem biztos, hogy összegyűjthető. Épp ezért nézzük meg, hogyha félreteszünk havi 10, 20, 30 ezer illetve 40 ezer forintot, akkor mekkora pénzt tudunk a gyermek lakására fordítani.

 

Lakáskassza, vagy Start számla?

Lakáskassza, vagy Start számla?

 

A Start számlánál a babakotveny.info kalkulátorával számoltam, 4%-os éves kamatot feltételezve.

 

Ahogy látjuk, ugyanakkor megtakarítás mellett folyamatosan többet tudunk az ingatlanra fordítani, ha lakáskasszát választunk. A saját megtakarítás oszlopba ráadásul nem is számít bele a kedvezményesen felvehető hitel, az utolsó oszlopban viszont már az is szerepel. Egy havi 20 ezer forintos megtakarításnál tehát lehet 2,2 millió forintunk a Start számlán, vagy 6,4 a lakáskasszából, de ilyenkor még fizetni kell a hitelrész törlesztését.

 

Nem mindegy hol takarítunk meg a gyermeknek!

 

Ahogy a cikkből is kiderült, hiába létezik államilag támogatott gyermek megtakarítás, kimondottan lakás célra egy lakáskassza adott esetben anyagilag előnyösebb megoldás lehet, és a gyermek megtakarítási programokról most még szó sem esett. Nagy szakmai tudásra, és megtakarítási piac ismeretre van szükség, hogy megtaláljuk az ideális megoldást. Pontosan ezért ne dönts egyedül, hanem üljünk le egy kávéra előtte! Kattints a cikk alatt található zöld gombra, beszéljük át az igényedet, céljaidat, és pontos számítások után együtt megtaláljuk a gyermeked számára legjobb megtakarítást!

A legjobb gyermek megtakarítást szeretném!

Ez a cikk 2016. március 21. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.