Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Óriási teher az oktatás finanszírozása a magyar családoknak – ideje felkészülni!

A magyarok több mint háromnegyede anyagilag megterhelőnek érzi az oktatás finanszírozását már az érettségi előtt is, emellett az egyetemisták közel fele önköltséges képzésben vesz részt. A kiutat a gondosan felépített megtakarítás jelentheti.

Az oktatás szerepe egyre inkább felértékelődik egy olyan világban, ahol naponta születnek új szakmák a technológia fejlődése miatt. Ahogy megírtuk mi is korábban, a KSH szerint a diplomások háromszor többet keresnek a szakmunkásoknál. Az oktatás tehát egy megtérülő befektetés lehet, persze annak minősége sem mindegy. Naprakész tudás nélkül ez sem működik.

Emiatt aki csak teheti, külföldön tanul tovább, ám az ösztöndíjak száma is véges, és nem mindenki képes önmagában finanszírozni egy drága képzést. Sőt egy EU-s felmérés szerint 15 tagállamban fordult elő, hogy a háztartások legalább felének gondot okozott az oktatás kiadásainak fedezése. Ez alatt a tankönyveket, tandíjat, regisztrációs díjakat, nyelvvizsgadíjakat, iskolai kirándulásokat, étkeztetést és minden hasonlót értenek.

Magyarországon még lesújtóbb az eredmény: a háztartások 76%-ának pénzügyi nehézséget okoz az oktatás finanszírozása. Pedig az oktatás a gyerekeinkért, és hosszú távon saját magunkért van, hiszen ez egy befektetés a jövőbe. Nem véletlen, hogy a minőségi oktatásáról híres Finnországban a lakosság 87%-a számára könnyedén elérhetőek a képzések.

Egyetemre menni is nehéz pénz nélkül

Az Oktatási Hivatal szerint az elmúlt három évben 840 ezren tanultak a magyar felsőoktatásban, ebből 348 ezer önköltséges hallgató volt, vagyis nekik fizetniük kellett a képzésért. Azaz a hallgatók 41%-a nem fért be államilag támogatott helyekre (és egyébként évről évre kevesebbeknek adnak erre lehetőséget).

Ehhez még hozzá kell tenni azt is, hogy nem minden szakot osztanak fel alap- és mesterképzésre, tehát nem mindenki teheti meg, hogy csak 5-7 féléves alapképzésre járjon. Az osztatlan képzések 5-6 évig (10-12 félévig) tartanak, aminek az ára igen magas, ha valaki mindvégig fizetős képzésre jár. Pedig aki orvosnak, állatorvosnak, fogorvosnak, mérnöknek vagy jogásznak tanul, az nem ússza meg ezt – mintegy 60 ezren voltak érintettek az előbbi szakmák valamelyikében.

Azt látjuk tehát, hogy sajnos az oktatás finanszírozása nagyon nagy hányadban a szülőkre hárul, és az állam legfeljebb csak részben tud ezen segíteni. Az oktatás viszont egy kritikus terület a gyermekek jövője szempontjából, így ez nem olyan, amin spórolni lehetne, sőt nem is érdemes: gondoljunk bele, mennyit keres egy mérnök vagy egy jogász, rögtön rájövünk, hogy megéri ezekbe fektetni.

Addig várnak a gyűjtögetéssel, amíg már késő

A többség akkor szembesül ezekkel a kiadásokkal, amikor a gyerek 18 éves lesz, leérettségizik, és egyetemet kell neki keresni, ezzel együtt albérletet, és még sorolhatnám. Ennyi kiadás egyszerre valóban sok, de ezekre nagyjából lehet számítani már jó előre, így azt is meg lehet saccolni, mennyi pénzt kell addig összegyűjteni (évente félmillió csak arra fog elmenni, hogy tudjon mit enni a gyereked).

Becslések szerint legalább 5 millió forintot össze kell gyűjtened a gyermeked 18 éves koráig, hogy később ne okozzon gondot a felsőoktatás finanszírozása. Ha minél kevesebb pénzből minél magasabb hozamot akarsz elérni, akkor jelenleg az életbiztosítás alapú gyermekcélú megtakarítás tűnik az optimális választásnak.

Ha a gyermeked már 5 éves, és csak akkor látsz neki a félrerakásnak, akkor havi 24 ezer forintból megoldható lehet egy 5 milliós megtakarítás. Ha nem kapnál a pénzed után hozamot, akkor kb. havi 32 ezer forintból tudnád megtenni ugyanezt. A számítás egyébként így jött ki:

Ha előbb hozzálátsz a megtakarításhoz, akkor ez a havi összeg akár alacsonyabb is lehet. Így apránként összegyűjtheted azt, ami egy összegben megvalósíthatatlan lenne. Ezáltal elmondhatod, hogy tényleg megtettél mindent a gyermeked jövőjéért, amennyi tőled tellett anyagilag.

Készíttesd el a személyre szabott kalkulációdat!

Hasonló megtakarítást számtalan biztosító kínál, ezek között választani azonban nem könnyű. Mi ebben szívesen segítünk.

Ha megnéznél egy személyre szabott kalkulációt, akkor megmutatjuk, mit tudnál elérni havi x ezer forintból, és eléd tesszük a hozzád leginkább illő ajánlatokat! Nem kell mást tenned, mint megadnod a legfontosabb adataidat a lenti gombra kattintva, és egy munkanapon belül hozzá is látunk a közös munkához (ami egyébként teljesen ingyenes).
A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2018. február 22. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.