Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Ezek a legmenőbb szakmák ma Magyaroszágon

Manapság ahhoz, hogy a legjobb állások között válogathasson valaki, már szinte elengedhetetlen legalább egy diploma megszerzése. Felmérések támasztják alá, hogy a legmagasabb presztízsű, valamint a legjobban fizetett foglalkozások között szinte csak olyat lehet találni, amelyek sok tanulást és komoly felelősségvállalást igényelnek.

A KSH 2016-ban arra vállalkozott, hogy felmérje a magyar lakosság körében, melyek azok a foglalkozások, amik a legnagyobb presztízzsel rendelkeznek, és melyek azok, amelyek a legalacsonyabb elismeréssel bírnak. Mindemellett azt is vizsgálták, melyik szakmákkal lehet igazán jól keresni, és melyikkel kevésbé a megkérdezettek szerint, valamint társadalmi hasznosság tekintetében is felállításra került a rangsor.

 

Forrás: KSH, 2016

 

Egyértelműen kijelenthető az eredmények tekintetében, hogy a legelismertebb szakmák általában sok tanulást igényelnek és komoly felelősségvállalással járnak, ugyanakkor magas kereseti lehetőséggel is kecsegtetnek, mint például a kórházigazgató, sebész, egyetemi oktató, bankelnök vagy bíró. Ezzel szemben a legkevésbé elismert munkák között kivétel nélkül olyanok szerepelnek, amik bármiféle képzettség nélkül végezhetőek, és legtöbbször a fizetés sem túl magas: ide sorolhatók például a segédmunkások, a gondozók vagy az utcaseprők.

A diploma egyre nehezebben úszható meg, ha igazán jó munkát szeretnénk

A legnagyobb presztízsű szakmák rangsorában olyan foglalkozások szerepelnek az élen, mint a kórházigazgató, az egyetemi oktató, a bankelnök vagy a bíró. Ami a keresetet illeti, már nem pont ezek állnak az élen: itt a bankelnök, a parlamenti képviselő, az államtitkár, a sebész és a nőgyógyász található a lista elején. Ha viszont a társadalmi hasznosságuk szerint nézzük, egy harmadik eredményt kapunk: itt főként az egészségüggyel kapcsolatos munkák kerültek előre, úgy mint a gyermekorvos, a körzeti orvos, a mentős vagy a gyógyszerész. Látható tehát, hogy valóban igaz: a legjobb állások betöltéséhez bizony szükség van diplomára.

 

Forrás: KSH, 2016

 

És mi a helyzet a rangsorok végén szereplő munkákkal? Itt a legalacsonyabb presztízzsel és fizetéssel rendelkező szakmák nagyjából fedik egymást, általában sem szaktudást, sem végzettséget nem igényelnek azok a foglalkozások, amik ezen listák végére kerültek. Ide sorolhatók például a segédmunkások, a gondozók vagy az utcaseprők – ahogyan azt már említettük. A társadalmi hasznosság szempontjából azonban már vannak eltérések, ide általában az olyan társadalom számára károsnak ítélt munkák kerültek, mint például a drogkereskedő.

Mit jelent ez a jövőre nézve?

Valójában már régóta igaz az, hogy a jobb állások között inkább azok válogathatnak, akik magasabb végzettséggel rendelkeznek, de az élethosszig tartó tanulás ebben a felgyorsult világban egyre fontosabb. Ha tehát azt szeretnéd, hogy gyermeked minél fényesebb jövő elé nézzen, érdemes ezt szem előtt tartanotok.

Ha viszont a jövőbeni tervek között szerepel az egyetemi oktatás, nem árt néhány dologgal tisztában lennetek. Például azzal, hogy 2020-tól csak az juthat be egyetemre vagy főiskolára, aki legalább egy tárgyból emelt szintű érettségit tesz, valamint legalább egy idegen nyelvből középfokú tudását nyelvvizsga-bizonyítvánnyal vagy emelt szintű nyelvi érettségivel tudja bizonyítani.

Az emelt szintű érettségire, valamint a nyelvvizsgára történő érdemi felkészülés sokszor azonban nem megvalósítható csak az iskolai oktatás keretében, ezért szinte elkerülhetetlenné válik, hogy különórákat kelljen igénybe venni. Ezek azonban egyre többe kerülnek: ha nyelvórára, és például matematika korrepetálásra vagy felkészítőre is jár egy diák, akár 100 ezer forintot meghaladó kiadás is összejöhet egy hónapban, attól függően, milyen óradíjjal találunk oktatót, és milyen rendszerességről van szó.

Ez pedig nem minden. Ha költségtérítéses képzésen tanul majd a gyermeked az egyetemen, a féléves költségek szaktól függően, csak a tandíjat nézve már most több százezer forintos, vagy akár milliós nagyságrendűek is lehet. És akkor még nem beszéltünk az esetleges tankönyvek vagy jegyzetek árairól, valamint arról, hogy ebben az időszakban is szükségessé válhatnak bizonyos különórák. Emellett pedig, ha másik város felsőoktatási intézményére esik a választásotok, a lakhatási és utazási költségekkel is számolni kell.

Az ezzel járó költségekre jobb idejében felkészülni

Semmiképpen sem nevezhető felesleges kiadásnak az, amit gyermeked oktatására szánsz, hiszen mint ahogyan te is láthattad, a diplomások sokkal jobb lehetőségek közül válogathatnak a munkaerőpiacon, mint a képzettség nélkül állást keresők. Az viszont, hogy idáig eljusson, nemcsak kemény munkával jár, de a számos felmerülő költséggel is meg kell birkózzatok addig.

Ezekre a kiadásokra pedig jobb idejében felkészülni, mert ahogyan te is láthattad, sokszor nem csak havi 10-15 ezer forintról van szó. Azonban ha már a költségek megjelenése előtt, idejében félreteszel ilyen célból, akár ezzel a havi összeggel is milliók jöhetnek össze az évek alatt, így pedig könnyen finanszírozni tudjátok mindazt, ami ahhoz kell, hogy gyermeked sikeres lehessen a jövőben.

Ahhoz pedig, hogy gyermekcélú megtakarítást indíts, több lehetőség is a rendelkezésedre áll a banki megtakarítási számlától kezdve a biztosítók gyermek megtakarítási programjain át, amik esetében ráadásul a kamatok is tovább gyarapítják az általad befizetett összegeket. Töltsd ki a gyermek megtakarítás kalkulátor alatt található adatlapot – és segítünk kiválasztani a számodra legideálisabb megoldást!

Ez a cikk 2019. január 10. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.