Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

A 30 az új 20 – hány éves korig kell gondoskodnod a gyermekedről?

A szülői gondoskodás természetesen sosem érhet véget, de azért sokan elgondolkodnak, mikor válik anyagilag önállóvá szeretett csemetéjük. A 18 éves életkor már régóta csak a jogi felelősség határa, a tényleges felnőtté válás ennél későbbre tolódott. Mikor és milyen tényezők miatt lesz valaki önálló felnőtt? Vagyis hány éved van még takarékoskodni?

A mai huszonévesek több mint fele a szüleivel él. Vagyis már rég nem az a kérdés, hogy 20-25 évesen alapít-e valaki családot, hanem hogy elköltözik-e egyáltalán otthonról. Ha el is költözik a szüleitől, kérdés, hogy eltartja-e magát, vagy még tanul, azaz anyagi támogatásra szorul.

Murinkó Lívia, a KSH tudományos munkatársa egy egész tanulmányt szentelt a kérdésnek Mitől lesz valaki felnőtt? címmel, amiben a felnőttség megváltozott feltételeit vizsgálja. A felmérésekből kiderül, hogy a társadalom nem azt tekinti a felnőttség kritériumának, hogy van-e valakinek gyereke, házas-e vagy elköltözött-e a szüleitől.

Őket tartjuk igazán felnőttnek

A magyar társadalom arra tekint felnőttként, aki befejezte az iskoláit, teljes munkaidős állása van, a szüleitől anyagilag független, és persze elmúlt 18 éves, vagyis felelős a saját cselekedeteiért.

Ezek alapján kimondhatjuk, hogy aki egyetemi alapképzést végez, az 21 éves koráig nagy valószínűséggel nem válik önálló felnőtté. Mesterképzésnél már 23 éves kornál tartunk, és akkor még nincs egy félév csúszás sem bekalkulálva, és a felvételi is elsőre sikerült. És persze pályakezdőként rögtön talált munkát a gyermeked. Ha ezek nem teljesülnek, akkor akár 24-25 éves korig is várni kell az önállósodásig.

Nem olcsó a tanulás

Egyetem nélkül nehéz társadalmilag elismert, jól megfizetett munkát találni, és ez bizony költségekkel jár. Ahogy erről mi is írtunk korábban, egy szülőnek finanszíroznia kell olyan kiadásokat az egyetem alatt, mint a tandíj, az albérlet, az evés-ivás, az utazás, a helyi bérlet, és persze a kiegyensúlyozott élethez szórakozásra is szükség van. Ha nincs állami finanszírozású alapképzés a gyermeked számára, akkor bizony 3 év alatt 11 millióra is rúghatnak a költségek.

Kiszámoltuk korábban, hogy havi 20 ezer forintból könnyen összegyűjthető 8 millió forint 18 év alatt, és akkor még be sem fektetted ezt az összeget. Az idő ebben az esetben is kritikus tényező: 3 év halogatással máris 2 millió forinttal kevesebb összeg gyűlik össze (ez egy átlagos alapképzés ára).

Ha nem a párna alatt gyűjtöd a pénzt…

Szerencsére több megtakarítási forma közül is lehet válogatni, ha valamilyen stratégia mentén, tudatosan tennél félre pénzt (máshogy igencsak nehéz). Érdemes viszont végiggondolnod, hogy elég-e, ha csak a gyermeked 18 éves koráig takarítasz meg. Ahogy a fentiekből látszik, ez a legtöbb esetben nem elég, viszont nem minden gyermekcélú megoldás teszi lehetővé, hogy ennél is tovább takaríts meg.

Start-számla például csak a gyermeked 19. születésnapjáig használható. Ennél a megoldásnál havi 5 ezer forintnál többet nem is éri meg befizetni, ha az állami támogatás korlátait figyelembe vesszük (az éves támogatási összeg maximalizálva van).

A megtakarítás felhasználhatósága sem mindegy: lakáscélra kell vagy bármi egyébre? Tudod előre, mire gyűjtesz, vagy kényelmesebbnek érzed, ha menet közben dől el? Ez is olyan szempont, amit mérlegelned kell, mielőtt valamelyik megtakarítási forma mellett döntesz.

Ne siesd el a döntést

Megértem, ha bizonytalan vagy, mert nincs könnyű dolgod. A bőség zavarában nehéz kideríteni, melyik megoldás fekszik neked a legjobban. Szerencsére én már a legtöbb itthon elérhető megtakarítási formával találkoztam, hiszen naponta kérnek tőlem tanácsot gyermekes szülők a döntéseik előtt. Annyi biztos, hogy szinte mindenkinek más lesz az optimális választás. Sokaknál több megoldás kombinációja lesz a nyerő recept.

Nálad melyik lenne a befutó?

Ha érdekel, kattints a lenti zöld gombra, és töltsd ki a fenti űrlapot, hogy megtalálhassuk a számodra nyerő megoldást, mindezt teljesen ingyen.
A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2017. május 30. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.