Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Nőtt a Start-számla népszerűsége

Az idei év első két hónapjában többen indítottak Start-számlát, mint tavaly. Ez a konstrukció a szülőket szeretné támogatni abban, hogy pénzt gyűjthessenek a gyermeküknek 19 éves koráig, amit aztán tanulmányok finanszírozására, lakhatásra, gyerekvállalás feltételeinek megteremtésére és pályakezdési célokra költhetnek. Idén meg is kezdődtek a kifizetések: már 45 fiatal juthatott hozzá szüleik megtakarításához. Bemutatjuk, mit érdemes tudnod a Start-számláról.

 

Néhány éve indult kezdeményes, hogy az állam 42 500 Ft-ot ad minden újszülöttnek. Ehhez a gyermek 19. életévéig nem férsz hozzá. Addig azonban két lehetőséged van:

  1. Bent hagyod a pénzt az Államkincstárnál, és az ötéves állampapírok hozamával kamatozik.
  2. Indítasz egy Start-számlát a 42 500 Ft-os összeggel, amit a gyermeked után kaptál. Havonta hozzá tudsz tenni pénzt a számlához, amire az állam éves támogatást ad, és még kamatozik is. A befizetésedből állampapírt vesz az Államkincstár.

Egyértelműen látszik, hogy a második opció több lehetőséget rejt magában.

 

Mik az előnyei a Start-számlának?

Nem korlátozzák, hogy mennyi pénzt fizethetsz be rá, és az infláción felül 3% kamatot garantálnak évente. Az állam 10% támogatást ad a befizetések után, évente maximum 6000 forintot. Nincs számlanyitási és számlavezetési díj, a megtakarítás igazából semmilyen költséggel nem jár. A pénz elköltéséről nyilatkoznod kell, vagyis hogy milyen céllal vetted igénybe.

 

Lássuk, mennyit nyerhetsz egy Start-számlával!

Infláció: 2%; kamat: (infláció + 3%); állami támogatás: 6000 Ft/év

 

Ha csak havi 5 ezer forintod van, 18 év alatt így is összegyűjthetsz közel kétmillió forintot. Ha ennek a dupláját is félre tudod tenni, akkor már 3,7 milliót tudsz megtakarítani. Jól látszik viszont, hogy 4 év késlekedéssel 1,1 millió forintot lehet bukni. Ha a gyermeked már kamaszkorba lépett a Start-számla indításakor, vagyis babakötvényt nem kapott, akkor sincs gond: 394 ezer forintot még így is könnyen összegyűjthetsz neki három év alatt.

 

Mi a hátránya a Start-számlának?

Az állam csak évi maximum 6 ezer forint támogatást ad, vagyis havi 500 forintot. Ezt is csak akkor, ha legalább havi 5 ezret befizetsz. Ennél viszont hiába fizetsz többet, az állami támogatás mértéke nem lesz nagyobb. Ennél nagyobb befizetési szándéknál már érdemes elgondolkozni, hogy az 5 ezer forint feletti összeget más megoldásokba fekteted (például gyermekcélú életbiztosítás), mert jövedelmezőbbek lehetnek, mintha mindet a Start-számlára fizetnéd be. A lejárati összeget csak a gyermek veheti fel, te mint szülő nem. A kifizetéskor igazolni kell a gyermek magyar állampolgárságát és magyarországi lakhelyét. Ha nem tudod még, hogy itthon vagy külföldön fogsz élni 10-20 év múlva, akkor a Start-számla lehet, hogy nem neked való.

 

Nem csak újszülötteknek jó

2012 októbere óta, mióta a Start-számlák kezelését a Magyar Államkincstár teljes mértékben átvette a bankoktól, 2006 előtt született gyerekek részére is nyitható számla. Ők a 42 500 forintos életkezdési támogatást nem kapják meg, de az állami támogatást igen. A gyermek nem lehet 18 évnél idősebb, és minimum három éven át vezetni kell a számlát. Mivel a számlanyitás már nem csak újszülötteknél lehetséges, így mostanra meg is kezdődtek a kifizetések. Már 45 fiatal kapta meg a pénzt a Start-számlájáról, ők átlagban 587 722 forinthoz jutottak hozzá.

Tavalyhoz képest nőtt is a Start-számla népszerűsége. Idén az első két hónapban 4288 Start-számlát nyitottak, míg a tavalyi év vonatkozó időszakában csak 3588-at. Tegyük hozzá, hogy a Start-számla még így sem közelíti meg egykori népszerűségét. Valamiért az emberek elpártoltak ettől a megoldástól, mióta az állam 2012-ben teljesen monopolizálta, vagyis elvette a bankoktól a Start-számla kezelésének lehetőségét, pedig ez a konstrukció egy értékálló (inflációkövető) megtakarítást biztosít.

 

Hogyan tudok még megtakarítani a gyermekem részére?

A Start-számlán kívül több megoldás is létezik, amikkel a gyermeked 19. életévéig tehetsz félre pénzt. Mindegyiknek megvan a maga előnye, de a maga hátránya is. Hogy neked melyik lenne megfelelő, az azon is múlik, hogy mire akarod költeni a pénzt, mekkora hozamot vársz el, és hogy mennyire mersz kockáztatni.

Lakástakarékkal akár évente 72 000 Ft állami támogatást kaphatsz, de ezt csak lakáscélra költheted, és a futamideje is csak 4-10 év (emiatt 15 évnél idősebb gyermeknél javasolt). A FundiMini Gyerekszámla ugyanezt tudja, viszont ezt csak a gyermeked 14 éves kora előtt indíthatod el.

A banki gyermek-megtakarítási számlák akár havi pár száz forintos befizetésekkel is működnek (bár ennél ajánlott többet befizetni), viszont az infláció alatti kamat miatt a pénzed értéke folyamatosan csökken. A Tartós Befektetési Számla (TBSZ) egy értékpapír-számla, amire csak az első évben fizethetsz be, és a hozam kitermeléséhez értened kell az értékpapírok kereskedelméhez.

A biztosítók is kínálnak gyermekmegtakarítási programokat. A hozam ezeknél a legmagasabb, viszont nagyon sok biztosítás közül választhatsz, és nem biztos, hogy az lesz neked a legjobb, amelyik elsőre a legolcsóbbnak tűnik.

 

Maradt még kérdésed?

Szerencsére mi tudunk neked segíteni abban, hogy eligazodj a gyermekcélú biztosítások sokaságában, de a többi gyermek-előtakarékossági megoldás előnyeit és hátrányait is kiválóan ismerjük. Tudásunkat, tapasztalatunkat nagyon szívesen megosztjuk veled.

Ha kíváncsi vagy, milyen módszerekkel és mennyi pénzt tudnál összegyűjteni gyermeked 19. születésnapjáig, akkor kattints a lenti zöld gombra, és töltsd ki a fenti űrlapot, hogy elmondhassam neked a részleteket.
A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2017. április 28. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.