Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Egyre drágább egyetemistának lenni

2016-ra több mint kétszeresére nőtt az egyetemisták lakhatási költsége az 5 évvel ezelőttihez képest, az összes kiadásuk pedig átlagosan 38%-kal nőtt. A CIG Pannónia kutatása elrettentő eredményeket produkált.

Míg 2011-ben nagyjából 497 700 Ft volt egy egyetemista éves lakbére, ugyanez a hallgató ma már 1 172 600 Ft-ot költ lakhatásra. A számítások alanya egy olyan egyetemista, aki költségtérítéses képzésben vesz részt egy budapesti egyetemen (egyre több szakon nem indítanak államilag finanszírozott képzést), albérletben lakik, napi 2500 forintot költ élelmiszerre, heti 12 000 Ft-ot kultúrára, sportra, szórakozásra, és havonta 11 000 Ft értékben vásárol magának ruhát. Ezek olyan összegek, amiket a fővárosban nem nehéz elkölteni.

A felmérésben szereplő kiadások értékét a 2011-es adatokkal összevetve arra jutottak, hogy az 5 évvel ezelőttiekhez képest átlagosan 38%-kal nőttek az egyetemisták költségei. A számításkor természetesen figyelembe vették az inflációt, az albérletárak nagymértékű növekedését és a tandíjak folyamatos emelését is.

Az összevetésben szereplő tételek közül egyedül a BKV-bérletek ára lett olcsóbb, az utazásé stagnál, viszont minden más legalább 10 000 forinttal (van, ami több mint 600 000 forinttal) több a 2011-es állapotokhoz képest.

forrás: Index.hu, CIG Pannónia

forrás: Index.hu, CIG Pannónia

Összességében nagyjából egymillió forinttal drágábban tudja ma egy egyetemista a 2011-es életszínvonalát tartani. De hogy lesz a 2016-os egyetemistának egymillióval több bevétele, mint a 2011-es egyetemistának? Sokan vállalnak a felsőfokú tanulmányaik mellett munkát, de évi plusz egymilliót kitermelni nem túl egyszerű, ha a hallgató a tanulmányait sem szeretné elhanyagolni. Amíg a gyermek tanul, a legtöbb család igyekszik anyagi támogatást nyújtani, ám ez számukra is nagy teher, ha nem terveznek előre.

Ma már nagyon sok fiatal tanul tovább a középiskola után, ezért érdemes felkészülni a felsőfokú tanulmányaik finanszírozására. De mikor kell ezt elkezdeni? Már gyermeked születésekor is elindíthatod a gyermek előtakarékosságot. Minél hamarabb kezded, annál kisebb összegeket kell havonta befizetned, szóval nem javasolt addig várni, míg kiderül, egyetemre szeretne-e menni a gyerek. Ha mondjuk az alapképzés (3 év) alatt végig át szeretnéd vállalni egyetemista gyermeked költségeit, a fenti infografika szerint körülbelül 11 millió forintra lesz szükséged. Annak, aki már a gyermeke születésekor elkezd gyűjteni, havi 18 481 forintot szükséges megtakarítania, hogy összegyűljön a 11 millió. Aki két évvel később kezdi, annak már 23 336 forintot kell félrerakni havonta, annak pedig, aki mondjuk csak a gyermek 5 éves korában kezd gyűjtögetni, havonta 32 286 forintot fog előtakarékosságba fektetni.

Minden egyetemistának hatalmas segítség a család támogatása, legyen szó a vasárnapi ebédből előre félretett finomságokról, a mindenféle formában megnyilvánuló szeretetről, erkölcsi és morális támaszról, a heti pár „hogy vagy, kislányom/kisfiam?” hívásról, a tandíjról, az albérletről vagy a ruházkodásról. Ha szeretnéd gyermeked jövőjének anyagi biztonságát megalapozni, és nyugodt, eredményes egyetemi éveket biztosítani számára, kattints a lenti zöld gombra, hogy egy csésze kávé mellett megbeszélhessük, melyik előtakarékossági forma igazodik legjobban az elképzeléseidhez.

A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2016. november 22. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.