Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Az erősebb gimnáziumok tanulóinak egyharmada külföldi egyetemre készül

Egyre több középiskolai végzős tanuló gondolkodik külföldi egyetemben az Eduline szerint. A nemzetközi ösztöndíjak és az angol nyelvű képzések elterjedése motiválják a diákokat abban, hogy a jobb érvényesülés érdekében nagy hírnévvel bíró külföldi egyetemre menjenek. Talán a te gyermeked is jár majd hasonló cipőben, és akkor nem árt a pénzügyi segítség.

2017-ben több mint ezerrel nőtt meg a külföldön tanuló magyar hallgatók aránya, és az előrejelzések szerint idén ennél még többen kezdik el külföldi tanulmányaikat. Összesen már 13 300 diák jár külföldi felsőoktatási intézménybe, és ebben nincsenek benne azok, akik csak egy-két féléves áthallgatásban vesznek részt (például Erasmusszal). Ők azok, akik a beiratkozástól kezdve a diplomáig külföldön tanulnak.

A szakmai rangsorokban élen járó, erősnek mondott gimnáziumok tanulói közt annyira népszerű ez a lehetőség, hogy magyar egyetemet sokan már csak biztonsági tartalékként jelölnek meg a felvételinél arra az esetre, ha külföldi egyetemre nem vennék fel őket. Az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban az osztály egyharmada jelentkezik külföldi egyetemre. A Fazekas Mihály Gimnáziumban is ugyanez az arány.

A helyzet Budapesten kívül is hasonló az erősebb gimnáziumok esetében. A szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium egyik osztálya már tavaly is a hírekbe került azzal, hogy 146 érettségi jegyükből 143 ötös lett. A tanulók fele külföldi egyetemre jelentkezett, közülük tíz tanuló elit egyetemen folytatta tanulmányait. A győri Kazinczy Ferenc Gimnáziumban rendszerint a végzősök 10%-a jelöl meg külföldi egyetemet.

Az Engame Akadémia szerint így oszlanak meg a legnépszerűbb célországok:

Mint kiderült, az Egyesült Királyság népszerűsége valamelyest visszább esett a Brexit óta, eközben Németországot és Ausztriát többen választották. Az angol nyelvű képzések mellett az is fontos, hogy a bécsi egyetemek vonattal sincsenek messze, de Németország is viszonylag olcsón megközelíthető, miközben mindketten az EU stabil tagországai. Utánuk következik a népszerűségi sorrendben Dánia, amit az angol nyelvű képzések mellett azért is választanak, mert ingyenes a felsőoktatásuk.

Nem példa nélküli, hogy a nyugat-európai országok mindenféle támogatással, ösztöndíjjal próbálják magukhoz csalogatni a külföldi tehetségeket. Érdekük, hogy a legjobbakat magukhoz vonzzák, és lehetőség szerint meg is tartsák. Ha az egyetem pénzbe is kerül, akkor is tehetnek bizonyos engedményeket.

És a realitás egyébként is az, hogy Magyarországon is évről évre egyre kevesebben tanulhatnak ingyen. Az elmúlt három évben 307 ezren tanultak alapképzésben, közülük 195 ezren voltak önköltségesek, vagyis nekik fizetniük kellett a tanulmányaikért. Ez a tanulók 63%-át érintette. Mesterképzésben már több volt az államilag támogatott hely: 84 ezren tanulhattak állami finanszírozásból, miközben 24 ezer diáknak fizetnie kellett.

Ha már úgyis fizetned kell a gyermeked taníttatásáért, akkor valószínűleg jobban meggondolod, milyen egyetemet választasz neki – akár külföldön is. Nemrég írtunk arról, hogy a mai egyetemeknek 21. századi igényeket kell kiszolgálniuk, amelyre csak a legjobb intézmények vannak felkészülve. Ezek többségét külföldön találod.

Érdemes tehát minél előbb elkezdened a pénzgyűjtést, mert valamire biztos, hogy kelleni fog. Akár itthoni albérletre, akár külföldi szállásra, utazásra, élelmiszerre, szórakozásra. Ennek egyik remek opciója a megtakarítási célú életbiztosítás, amit sokan amiatt választanak, mert a banki kamatok többszörösét is el lehet velük érni éves hozamban. A jelenlegi kamatkörnyezetben a kétszámjegyű hozam hosszú távon továbbra is fikció, de bruttó 6-8% reális lehet.

Ha egy manapság átlagosnak mondható havi összeget teszel félre a gyermeked 5 éves korától kezdve, akkor körülbelül így alakulna az egyenleged:

Persze a személyes paramétereidtől függően ez máshogy is alakulhat. Szívesen kiszámoljuk neked konkrét kalkulációkkal, milyen opcióid vannak! Kattints a lenti zöld gombra, és keresd meg a lehető legjobb megtakarítást a gyermekednek! Tanácsadásunk ingyenes és kötelezettségmentes.
A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2018. május 07. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.