Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Így válassz 21. századi egyetemet a gyermekednek

A 20. századi készségek egyre jobban háttérbe szorulnak, ahogy haladunk előre az új évezredben, és ez a munkaerő-piaci elvárásokra is hatással van. Ezt most a Világgazdasági Fórum (WEF) is megerősítette, mely szerint kritikus fontosságú, hogy gyermekünk milyen felsőoktatási intézmény választ magának.

A közeli jövővel foglalkozó angol nyelvű cikkekben egyre gyakrabban használják a „disruption” kifejezést, ami nagyjából „felforgatást”, „zavarkeltést” jelent. Ez a kifejezés általában valamilyen új technikai vívmány kapcsán kerül elő, ami olyan jelentős, hogy teljes iparágakat fog felforgatni, és ezáltal átalakítani. Sokan ezt az elektromosság felfedezéséhez hasonlítják, ami teljes egészében átformálta a világot, ahogy később ugyanezt az internet is tette. Emiatt a Negyedik Ipari Forradalomként is emlegetik a következő időszakot.

Mint minden forradalom, ez is kiszámíthatatlan. Az önvezető autók, 3D nyomtatók, robotok és a mesterséges intelligencia korában csak egy dolog biztos, és ez a változás. Ezért az elemzők úgy látják, hogy a munkaerő-piacon is azokat fogják majd igazán értékelni, akik ehhez a változáshoz folyamatosan alkalmazkodni tudnak. A modern technológia számos területen helyettesíteni tudja az emberi munkát, ami persze nem azt jelenti, hogy az emberi munka feleslegessé válna. Inkább egyfajta szimbiózisról szólnak a jóslatok, ahol az ember és a technológia egymást kiegészítve működik.

Ezt a hozzáállást az egyetemeknek is át kell venniük

A felsőoktatás hasznosságát szerencsére már egyre kevesebben vitatják: a mai Magyarországon a diplomások háromszor annyit keresnek, mint a szakmunkás végzettségűek. Ez a különbség később még nagyobb lehet. De az egyetemeknél sem lesz mindegy, hogy ki melyik szemléletet követi: alkalmazkodnak a 21. századi elvárásokhoz, vagy maradnak a múltban.

A Világgazdasági Fórum (WEF), ami egy svájci székhelyű nonprofit szervezet, aktívan követi a világban zajló folyamatokat, és ez alapján összegyűjtötték, melyik az a 10 legfontosabb készség/képesség, amit egy munkáltató elvárt 2015-ben, és hogyan változik ez 2020-ra:

A komplex problémamegoldás kivételével mindegyik készségnél megváltoztak a prioritások, és hátrébb vagy előrébb kerültek a listában, sőt sok elvárt képesség ki is esett a listából, a helyükre újak érkeztek. 2020-ra a kritikus gondolkodás és a kreativitás sokkal fontosabb elvárás lesz, mint napjainkban, és a vegytiszta racionalitás helyett az érzelmi intelligencia is felértékelődik. Az aktív odafigyelés passzív szemlélete helyett sokkal inkább a cselekvő munkaerő válik kívánatossá a munkáltatók számára.

Ezt a 10 szempontot az egyetemeknek is figyelembe kell venniük

A továbbtanulás előtt állóknak éppen emiatt érdemes korszerű, modern szemléletű egyetemek között válogatniuk, amik a lexikális tudás helyett gyakorlati szemléletet adnak át. Fel kell készülni arra, hogy amit az iskola tanít, az nem lesz elegendő életük végéig, hanem az egyetem elvégzése után is folyamatosan tovább kell képezniük magukat. Egyetemválasztásban segíthetnek a nemzetközi és a hazai rangsorok, mert általában az tud ezeknek az élére kerülni, aki aktívan követi az új oktatási trendeket.

Korábbi cikkünkben beszámoltunk arról, hogy külföldi egyetemen 10 ezer magyar diák tanul jelenleg. A külföldi tanulásért általában fizetni kell, viszont mióta egyre több itthoni egyetemi szak is önköltséges lett, azóta sokan elgondolkodnak, hogy ha így is, úgy is fizetni kell, akkor inkább a külföldit válasszák. A külföldi egyetemek általában drágábbak, ugyanakkor számos ösztöndíjat lehet igénybe venni, melyek segítségével valamelyest csökkenthető a tandíj.

Ezt tedd szülőként

Emellett szülőként valamilyen megtakarítás elindításában is érdemes gondolkodni, lehetőleg még a gyermek 10 éves kora előtt. Ilyen lehet például a megtakarítási célú életbiztosítás, ami szabadon, kötöttségek nélkül felhasználható a futamidő végén, és ráadásul a banki kamatok többszörösét lehet vele megkeresni egy jól kiválasztott konstrukció esetén.

Ha 6 féléves képzésről van szó, melyből egy félévet az ösztöndíj fizet, akkor 5 félév finanszírozása legyen mondjuk 5 millió forint. Egy életbiztosítással ez nagyjából havi 24 ezer forintból még akkor is összehozható a gyermek 18 éves koráig, ha 5 éves, mikor hozzákezdünk:

Ha 10 év alatt kell ezt az összeget félretenni, akkor már nagyjából havi 34 ezer forint megtakarításra lesz szükség:

Biztos vagyok benne, hogy akadnak olyan magyar családok, akik rá tudnak ennyit áldozni a gyermekük korszerű oktatására. Egy összegben sokaknak nagy akadály lehet, de apránként összegyűjtve megvalósítható, főleg ha időben hozzálátnak a megtakarításhoz.

A fenti ábra csak egy példaszámítást tükröz. Ha megnéznéd, mennyi pénzt tudnál összegyűjteni az egyéni adottságaid mellett, akkor kattints a lenti zöld gombra, és jelentkezz ingyenes tanácsadásunkra!
A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2018. április 06. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.