Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Árlista: összegyűjtöttük a gyermekvállalás költségeit

Nem lehet a gyermekáldás örömére árcédulát tenni, mi viszont megpróbáltuk, mert lássuk be, ennek az örömnek jelentős anyagi vonzatai is vannak. Ezzel persze nem akarunk senkit sem elrettenteni a gyerekvállalástól, csak nem árt tisztában lenni a költségekkel, hogy ennek tudatában lehessen a pénzt félretenni a későbbiekre.

Mindig nehéz árakat mondani, mert szülője válogatja, hogy milyen magasak az igényei, és hogy mit engedhet meg magának. Ami valakinél a luxus szintjét súrolja, az másnál teljesen alap. Felső határt éppen ezért nem is nagyon lehet szabni, alsót viszont igen: van egy bizonyos összeg, ami alatt nagyon nehezen jön ki egy gyerekvállalás. Vagy legalábbis olyan feltételek mellett, amiknek egy felelős szülő nem tenné ki a gyermekét.

Így az alsó értékhatárnál, ahol lehetett, az ingyenes, állami szolgáltatást vettük figyelembe. Használati eszközöknél több helyen is használt árucikkekkel számoltunk.

Maradjunk tehát annyiban, hogy az árak hozzávetőlegesek, a nagyságrendek megértését szolgálják, de egyénileg eltérhetnek. Ettől függetlenül teljesen valós példán alapszanak.

Szülés előtti költségek

A terhesség ideje alatt és a szüléskor felmerülő költségek az alábbiak lehetnek:

Társadalombiztosítási rendszer ide vagy oda, a fizetést nem lehet megúszni, ha gyermeket vállalsz, hiába kötelező a vizsgálatok egy része. A szociális támogatásokat is ahhoz kötik, hogy a kismama részt vesz-e a megfelelő szűrékesen, terhesgondozásokon. A genetikai vizsgálat például feltétele a jelenleg 64 ezres anyasági támogatásnak, viszont csak fizetős verzióban lehet igénybe venni.

Ha speciálisabb vizsgálatra van szükség, vagy szimplán a terhes anyukának nem mindegy, hogy milyen nőgyógyász előtt kerül meglehetősen intim helyzetbe a vizsgálat során, akkor bizony a magánrendelésért is fizetni kell.

Bár a szülés elvileg ingyenes az állami intézményben, valójában 100 ezer forintot minimum fizetni szoktak a választott szülészorvosnak, sőt a szülésznő is meg szokta kapni ennek általában a felét.

Magánkórházban a szülés olcsóbb helyen 400 ezer forintról, drágább helyen 600 ezer forintról indul. Ha még az államilag ingyenes vér- és vizeletvizsgálatot is privát úton végezteted, akkor így a terhesgondozás 450-800 ezer forint is lehet pluszban.

Ezen kívül lehetnek opcionálisan választható szűrések, mint az integrált teszt (Down-szindróma), a Chorion-biopszia, a Quartett-teszt vagy az amniocentézis. Lehetnek egyéb okok is, amik extra gondozást igényelnek:

A külön vizsgálatokért külön-külön 40-200 ezer forintot is elkérhetnek.

Miután megszületett a baba, meg kell venni a szükséges eszközöket:

Az egyes eszközöknél az alsó határ a használt árucikkeket mutatja. Amit nem szokás használtan venni, annál az interneten fellelhető legolcsóbb árat vettük figyelembe.

A babaruhákat meg sem tippeltük, mert az egy annyira sokrétű terület, és nagyban a szülő ízlésétől, anyagi helyzetétől függ. Egyébként végtelen pénz elkölthető lenne rá.

Különválasztottuk az opcionális babaeszközöket, amiket bár nem mindenki fog megvenni, az árukat úgyis elkölti valami más gyerekcikkre:

És persze ne feledkezzünk meg anyukáról sem: neki sem csak a terhesség ideje alatt vannak költségei.

A fogyóeszközökből nagyjából egyhavi mennyiségeket számoltunk fel, amik közül néhányat akár fél-egy évig is venni kell. Ezeknél is minőségtől és márkától függ, mennyibe kerülnek.

Ennyibe kerül összesen

Ha összeadjuk az egyes költségeket, akkor a gyermekvállalás alsó határa 431.600 Ft, míg a felső határa 3.155.000 Ft (a valódi határ persze inkább a csillagos ég). Ha ikreid születnek, akkor ez szinte duplázódik.

Ezért írtuk egy korábbi cikkben, hogy ha jót akarsz magadnak és a gyerekednek, még ma önsegélyező pénztárat indítasz, és azon keresztül veszel meg mindent, amit lehet, mert így közel 20%-kal olcsóbban kapod meg őket.

Mellé, ha tudsz, más egyéb gyermekcélú megtakarítást is érdemes elindítanod. Igaz ezek általában hosszú távra szólnak, tehát a gyermekvállalás korai költségeit nem fogják fedezni, de az életed sokkal könnyebb lesz, mire a gyermeked felnő.

A költségek összegyűjtéséért külön köszönet Sára-Illés Dórának.

A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2018. szeptember 07. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.