Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Így hoz milliókat az életbiztosítás alapú gyermek előtakarékosság

Becslések szerint legalább 5 millió forintot el fogsz költeni a gyermekedre az érettségije és az első állandó munkahelye között, ha igazán támogatni akarod, és minden esélyt meg szeretnél neki adni az életben. Ha időben elkezdesz félretenni, 18 éves koráig szépen össze is gyűlhet ez az összeg. Lássuk, hogyan gyűjthetsz össze 5 millió forintot havi 24 ezer forintból!

Az életbiztosítás alapú gyermek előtakarékosság tulajdonképpen egy megtakarítási célú életbiztosítás, vagyis elsőszámú célja nem a kockázati védelem (baleset, betegség, haláleset), hanem a tőkeképzés. Régóta léteznek már ilyen életbiztosítások, amik befektetési egységekhez kötöttek, azaz a félretett pénzt befektetik helyetted (az ízlésed szerint), és ezzel hozamot termelnek neked, amivel a banki kamatok többszörösét érheted el.

Kinek ajánlott az életbiztosítás alapú gyermek előtakarékosság?

Azt érdemes leszögezni, hogy ez egy hosszútávú befektetés, ami nem egy-két évre szól. Akkor érdemes életbiztosítást indítanod megtakarítás céljából, ha a gyermeked legfeljebb 8-9 éves, mert ilyenkor még 10 éved van arra, hogy gyűjtögess neki. Ez az az időtáv, ami alatt egy életbiztosítás már igazán hatékony tud lenni. Természetesen ha előbb hozzákezdesz, akkor még hatékonyabb tud lenni, és az neked is kevesebb havi terhet jelent.

De lássuk, miért éri meg életbiztosítást indítani a gyermeked jövőjének finanszírozására!

Magas hozam kamatadó nélkül

Ahogy az előbb utaltam rá, hozamot érhetsz el a félretett pénzeden, ami évente a bruttó 6-7%-ot is elérheti, ha ügyesen választasz életbiztosítást. Ezzel szemben a banki kamatok még az infláció mértékét sem érik el, jelenleg 1% alatt hoznak. Mindezt úgy, hogy utána még kamatadót is fizethetsz a kamatnyereség után (15% szja), ami még a kevéske hasznodat is megtizedeli. Az életbiztosításoknál viszont nem kell kamatadót fizetned, ha 10 évig nem veszed ki a pénzt a megtakarításból. Vagyis a legalább 10 éves futamidő ezért is lehet nagyon kedvező számodra.

Szabad felhasználás, akár járadékként is

Az életbiztosítások egyik nagy előnye, hogy nem célhoz kötöttek, azaz szabadon felhasználhatók, tehát nem írják elő, hogy kizárólag lakhatásra vagy iskoláztatásra költheted, mint sok más gyerekcélú megtakarításnál. Ez az előny hátrány is lehet, ha nem jól osztod be a pénzt, esetleg a gyermeked rosszul költi el. Emiatt kérheted járadékként is a kifizetést, vagyis így éves részletekben utalják ki, és így könnyebb beosztani. A számlán maradt pénz pedig tovább termeli a hozamokat.

Örökölhető, végrehajtás alá nem vonható

Az életbiztosítással gyűjtött megtakarítást a kedvezményezett illetékmentesen örökölheti a szerződő halála esetén, a hagyatéki eljárást sem kell megvárni vele (ez nagy előny, mert gyakran több hónapra is zárolják az elhunyt vagyonát, miközben a pénzre szükség lenne mondjuk a gyerekeknek). Extra szolgáltatásként a biztosító magára is vállalhatja a díjfizetést a futamidő végéig (erről itt olvashatsz), amennyiben a szerződő (a szülő) meghal, ez azonban feláras. Az életbiztosításból származó tőke nem vonható végrehajtás és inkasszó alá (mert ez hivatalosan egy szolgáltatás, nem pedig magánvagyon).

Most, hogy tudod a fő szempontokat, számoljunk is utána, hogy jön ki havi 24 ezer forintból 5 millió forintos megtakarítás a gyermeked számára!

A gyermek 5 éves, és 18 éves koráig gyűjtünk neki havi 24 ezer forintot. Évi 7%-os hozamot feltételeztünk 2% költség (TKM) mellett. Az inflációt ezúttal figyelmen kívül hagytuk.

Így fokozatosan össze is gyűlt a kívánt 5 millió forint:

Természetesen ha később kezdesz hozzá, mondjuk a gyermek már 8 éves, mikor a szerződést indítod, akkor rövidebb idő alatt kell eljutnod a kívánt célig. Ebben az esetben havi 34 ezer forintot kell már félretenned:

Csak három évet késlekedtél, mégis havi 20 ezer forinttal többet kell félretenned havonta, hogy ugyanazt az összeget elérd.

A tanulság tehát az, hogy a kamatos kamatnak köszönhetően viszonylag kis havi díjból többmilliós tőkét gyűjthetsz össze a gyermeked számára, ha időben hozzálátsz.

Készíttesd el a személyre szabott kalkulációdat!

Ha megnéznél egy személyre szabott kalkulációt, akkor megmutatjuk, mit tudnál elérni havi x ezer forintból, és eléd tesszük a hozzád leginkább illő ajánlatokat! Nem kell mást tenned, mint megadnod a legfontosabb adataidat a lenti gombra kattintva, és egy munkanapon belül hozzá is látunk a közös munkához (ami egyébként teljesen ingyenes).

A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2018. január 17. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.