Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Ha jót akarsz a gyerekednek, még ma önsegélyező pénztárat indítasz

Kevesen tudják, de az önsegélyező pénztár gyermekcélú megtakarításként is kiválóan használható. Maximális biztonság, alacsony költségek, adókedvezmény és adómentesség jellemzi ezt a megoldást, amit a szülőknek nagyon is érdemes ismerniük.

Az önsegélyező pénztár lényege, hogy a félretett pénz után adójóváírást lehet igényelni, amit a korábban befizetett szja-dból kapsz vissza. Ez azért jó, mert a bruttódból is tudsz pénzt költeni olyan dolgokra, amiket amúgy is megvennél.

Évente 150 ezer forint adójóváírást vehetsz igénybe. Mindig az éves befizetésed 20%-át kapod vissza az szja-ból, vagyis kiszámolható, hogy az adójóváírás maximális kihasználásához 750 ezer forintot kell befizetned. Ha mindkét szülő kihasználja ezt a lehetőséget, akkor ez az összeg duplázódik.

Amennyiben vállalod, hogy a befizetésed egy részét lekötöd két évig, akkor a lekötött részt állampapírba fekteti a pénztár, és emiatt +10%-ot jóváír neked a pénztári számlán, ami szép kis hozamnak minősül a mai kamatkörnyezetben.

Mire fordíthatod a pénztári megtakarítást?

A pénztári megtakarításodat nem költheted bármire, bár így is számtalan lehetőséged van. Ezúttal maradjunk kizárólag a gyermekcélú költéseknél.

Szülési előtakarékosságként akár kétmillió forintot is felvehetsz a gyermeked után, ehhez csak az anyakönyvi kivonatot kell mellékelni, a pénz szabadon felhasználható (a szülés után 120 napon belül igényelni kell a szolgáltatást). Csecsemő- és babaápolási termékekre, tápszerre a megtakarítás korlátlanul költhető (számlák ellenében).

A pénztári megtakarítás a csecsemőgondozási díj (CSED), a gyermekgondozási díj (GYED), a gyermekgondozási segély (GYES) és a gyermeknevelési támogatás (GYET) kiegészítésére is fordítható (havi meghatározott mértékig). A felsorolt szülői/családi kedvezményekről egyébként itt írtunk korábban.

Óvodára és iskolára egyaránt 138 ezer forint költhető, ruházati cikkeket, tanszereket és tankönyveket lehet megvásárolni (számlát be kell mutatni). Egyetem és főiskola kapcsán szintén 138 ezer forint a keret, ami tandíjra, térítési díjra, kollégiumra és albérletre költhető. Feltétel, hogy a hallgató nem lehet idősebb 25 évnél, és magyar felsőoktatási intézményben kell tanulnia.

Mekkora a költsége?

A befektetéseknek, megtakarításoknak és nagyjából mindennek van valamilyen költsége, ez sajnos az önsegélyező pénztárakra is igaz. A befizetések 5-6%-át vonja el a pénztár, de a 20%-os adójóváírás mellett ez még mindig nem olyan vészes, és legalább nem tőkearányos költség van (nem a bent lévő pénzből vonják, hanem a befizetésekből).

Előny viszont, hogy nincs 15%-os kamatadót és 19,5%-os eho, amiket sok más esetben meg kell fizetni. Általában a tranzakciós illetéket is átvállalja a pénztár, és nem terheli át ügyfeleire.

Ha kérdésed van, kattints a lenti zöld gombra!
A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2018. augusztus 06. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.