Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Többgyermekes szülő vagy? Így tudsz igazságosan megtakarítani a gyermekeidnek

A legtöbb szülő nem akar kivételezni, és azt szeretné adni az egyik gyerekének, mint a másiknak. És ha az egyikük a legjobbat kapja, akkor a másik miért kapna ennél kevesebbet? Így van ez a megtakarításokkal is, amik a gyermekek későbbi életét nagyban meg tudják könnyíteni. Megmutatom, hogyan lehetsz egyformán igazságos a gyerekeiddel szemben.

Igaz, a legtöbb gyermekes családban egy gyermek van, de a családok 30-40%-ában kettőt is nevelnek. Ha te is két gyermek boldog anyukájának vagy apukájának mondhatod magad, akkor fejtörést okozhat, hogyan legyél igazságos velük a pénzügyek terén. A hétköznapi életben, például a boltban nem olyan nehéz egyenlően osztozkodni, de ha a távolabbi jövőn gondolkodsz, ez már bizony nem könnyű.

A gyermekeid valószínűleg nem ugyanabban az életkorban járnak, viszont egyetemre például mindketten 18 éves koruk környékén fognak menni. Egyiküknél több időd van takarékoskodni, a másiknál kevesebb.

Most mi tévő légy?

Ha mostantól fogva havi rendszerességgel félreteszel mindkettőnek havi 10-10 ezer forintot 18 éves korukig, akkor az idősebb gyermekednek kevesebb fog összegyűlni, a fiatalabbnak több. Ez nyilvánvalóan igazságtalanság lenne.

Megtakarítani egyébként is érdemesebb valamilyen gyermekcélú program keretében, egy hosszú távú tervnek alárendelve a pénzügyeket. Bankban tartani a pénzt jelenleg nem sokkal jobb, mint egy befőttesüvegben vagy a párna alatt, mert csak 1-2% körüli kamatot fizetnek a 2-3%-os infláció ellenére. Másrészt lélektanilag is nehezebb úgy elkülöníteni a pénzt, ha ömlesztve gyűjtöd a többi pénzeddel együtt. Mi a garancia arra, hogy nem költöd el, akár véletlenül is, mire a gyermek felnőtt lesz?

Miután rájöttél, hogy a bank nem opció…

Szabad felhasználású gyermek megtakarítási programot a biztosítók tudnak például kínálni. Nincs korlátozva a havi befizetés, a pénzfelvétel nincs a gyermek életkorához kötve, arra használod a megtakarítást, amire szeretnéd, és a biztosító haláleseti díjátvállalást garantál, ha igénybe veszed ezt a szolgáltatást. És a banki megoldásokra köröket verhetnek hozamok terén.

A gyerekek eltérő életkora miatt két lehetőség áll előtted, ha 18 éves korukig szeretnél megtakarítani. Vagy indítasz két gyermekcélú biztosítást eltérő futamidőkkel (pl. egy tízévest és egy tizenkét éveset), vagy egy biztosítást indítasz csak, és mindkét gyermeked számára azzal gyűjtesz.

a.) megoldás

Két szerződés esetén egy darabig egyszerre fizeted mindkettőt, persze eltérő havi díjjal (mivel ugyanakkora összeget fizetsz be, csak rövidebb-hosszabb idő alatt). Aztán ahogy az idősebb gyermek eléri a felnőttkort, és lejár a miatta kötött szerződés, már csak a fiatalabb gyermek havi díját kell fizetned. A futamidők miatt ez egy rugalmas megoldás, és lélektanilag is megnyugtatóbb lehet, hogy elkülönül a kettő. Viszont itt külön kezelik a két szerződést, így kedvezőtlenebb besorolásba kerülhetnek.

b.) megoldás

Ha egy szerződést indítasz, de mindkét gyermek megtakarítását ebbe fizeted be, akkor már nem két külön összegről beszélünk, hanem egyről (ami kétszer akkora). Emiatt kedvezőbb a besorolása, ami mind költséghatékonyságban, mind a bónuszokban megmutatkozik. Utóbbi egy jóváírást jelent, amivel a biztosító a hűségedet díjazza a befizetett összeg százalékában. Nagyobb megtakarításnál a bónusz is bőkezűbb.

Az egy szerződés hátránya, hogy a futamidőt az idősebb gyermekhez kell igazítani, mivel a 18. születésnapja környékén fel szeretnéd használni az összeget (pl. esedékessé válik az egyetem). Így rövidebb idő alatt kell mindkettejük számára kitermelni ugyanazt az összeget, ami a havi díj növekedésével jár. Cserébe kompenzálhatnak az előbb említett bónuszok és a kedvezőbb költségek.

Hogyan döntsek?

Nem egyszerű igazságosnak lenni, de nem lehetetlen, csak egy kis utánaszámolást igényel. Ugyanez igaz a konkrét megoldások kiválasztására is. Nehéz dönteni, mert mindegyik opció mellett szólnak pro és kontra érvek. Hogy hozzád melyik passzol jobban, azt a személyes igényeid és az alapos kalkulációk döntik el.

Mi ebben is segíteni tudunk neked. Felmérjük az igényeidet, és megmutatjuk, mik a lehetőségeid, hogy felelősen, a gyermekeid érdekét szem előtt tartva tudj dönteni.

Tudunk neked segíteni

Ha érdekel, mennyire járnál jól egyik vagy másik megoldással, esetleg kérdésed van, kattints a lenti zöld gombra, és töltsd ki a fenti űrlapot, hogy elmondhassam neked a részleteket.
A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2017. május 25. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.