Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Gyermekcélú biztosítás: a biztosító átvállalhatja a díjfizetést a szülő halála esetén

Ha befektetési életbiztosítással takarítasz meg a gyermeked számára, akkor létezik olyan opció, ami garantálja, hogy a gyermeked akkor is megkapja a biztosítási összeget, ha a futamidő lejárta előtt halálos kimenetelű baleset vagy betegség érne téged. Ez esetben nyugodt lehetsz, hogy a biztosításod mindenképp eléri a célját.

Másfél millió életbiztosítás van Magyarországon, amiknek egy jelentős részét a befektetési életbiztosítások adják. Ahogy a nevéből is látszik, az életvédelmi funkciók mellett megtakarításként (befektetésként) is működnek ezek a konstrukciók. Tavaly év végéig 1180 milliárd forintot takarítottak meg összesen ezzel a módszerrel a magyarok. Sokan a gyermekük számára is így takarékoskodnak.

Vannak olyanok, akik viszont elkövetik azt a hibát, hogy nem gondolnak arra, mi lesz a gyerekükkel, ha ők már nem lesznek. Sajnos ez hamarabb bekövetkezhet, mint azt gondolnánk. Életbiztosításoknál a szerződőnek halál esetére meg kell adni egy kedvezményezettet. Sokan a gyermekük nevét adják meg, mivel miattuk kötöttek életbiztosítást. Azonban ez kevés. Ilyenkor, ha haláleset történik, vagyis a szülő nem tudja tovább fizetni az életbiztosítását, és a gyermek a kedvezményezett, akkor az összeget befagyasztják, és a gyámhivatalhoz kerül (mivel a gyermek kiskorú). Több befizetés erre a számlára nem történik ezután, a költségeket viszont továbbra is levonják. A gyermek aztán megkapja a befizetett összeget 18 éves korában (a költségek levonása után), de csakis ennyit. Ha például 10 éve nem fizette senki az életbiztosítást, amit eredetileg miatta kötöttek, akkor jóval kevesebb pénzt fog így megkapni, mint amennyi az eredeti cél volt. Vagyis az életkezdéshez szükséges anyagi feltételek valószínűleg nem lesznek meg, az életbiztosítás nem látta el valódi célját.

Hogy működik a gyermekek védelmére szolgáló opció?

Szerencsére van megoldás. A tőlem tanácsot kérőknek azt szoktam javasolni, hogy az életbiztosítás kedvezményezettjének egy másik felnőttet jelöljenek meg halál esetére, és ne a gyereküket. Így nem kerül a gyámhivatal kezelésébe a pénz az egyik szülő halála esetén sem. Ez azonban nem elég. Érdemes igénybe venni az életbiztosítás gyermekek védelmére szolgáló opcióját is („díjátvállalás halál esetén”), ami garantálja, hogy a szerződő halála esetén a biztosító átvállalja az életbiztosítás fennmaradó díjait. Vagyis a szülő halála esetén a befizetések nem állnak meg, hanem a biztosító bizonyos rendszerességgel fizeti a biztosítási díjakat, egészen a biztosítási összeg erejéig, amit aztán a futamidő végén megkap a gyermek. Mennyibe kerül a gyermekek védelmére szolgáló opció? Az éves biztosítási díjra nézve egy-másfél havi összeg.

Egy példa a közelmúltból

Sajnos volt alkalmam látni a gyakorlatban, hogy a biztosítási díjak átvállalása valóban működik halál esetén. Az egyik anyuka, akinek a pénzügyeit felügyeltem, 20 éves időtartamra biztosítást kötött az újszülött gyermekére. Szerencsére a díjátvállalási opciót is igénybe vette, mert két évvel a gyermek születése után váratlanul meghalt. A gyermekét védő opció nélkül kétévi befizetést kapott volna meg az édesanyját elvesztő gyermek, és azt is csak 18 éves korában. A biztosító viszont átvállalta a fennmaradó díjakat, vagyis a szerződés hátralévő 18 évében a szülő helyett ők fizetik a biztosítást (ez nagyjából 9 millió forintot jelent majd lejáratkor ebben a konkrét esetben). Az édesanya sajnos nem érhette meg gyermekének felnövését, de arról gondoskodott, hogy a gyermeke megfelelő anyagi támogatással a háta mögött kezdhesse meg a felnőttkort.

Te is felelős vagy

Szülőként az ember nemcsak magáért, hanem a gyermekeiért is felelős. Egy gyermekcélú megtakarítás akkor áll igazán szilárd alapokon, ha mindenképp eléri a célt, amit kitűztél magad elé. Ebbe sajnos be kell kalkulálni olyan tényezőket is, amikre senki sem szívesen gondol. Mindig jobb felkészülni a váratlanra, még akkor is, ha utólag túlzónak bizonyulnak a félelmeid. Legtöbb esetben csak havi pár száz forintról van szó, de talán kijelenthetem, hogy a szülők többségének megér ennyit a gyermeke jövője.

Ha érdekel, milyen lehetőségeken keresztül tudsz a gyermeked számára megtakarítani, akkor kattints a lenti zöld gombra, és töltsd ki a fenti űrlapot, hogy elmondhassam neked a részleteket.
A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2017. május 12. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.