Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Rengeteg kedvezményt igénybe tudsz venni, ha gyermeket vállalsz

Hatalmas öröm a gyermekáldás, de valljuk be, a gyereknevelés ettől függetlenül nem olcsó. Viszont a pénzügyeket ebben az esetben is lehet okosan csinálni: ki kell használni a gyermek után járó kedvezményeket, támogatásokat. Összeszedtük őket.

A családi pótlék összege lényegében 2008 óta nem változott. 2018-ban egy gyermek után 12 200 Ft, kettő gyermek után 13 300 Ft, három vagy több gyermek után 16 000 Ft jár gyermekenként (vagyis három gyerek esetén havi 48 ezer Ft). Magasabb a családi pótlék, ha a szülő egyedül neveli a gyerekét, vagy a gyermek súlyosan fogyatékos, illetve tartósan beteg (ebben az esetben gyermekápolási táppénz igényelhető). A családi pótlék a tankötelezettség utolsó napjáig jár, minden esetben igényelni kell.

A családi adókedvezmény 2018-ban egy gyermek esetén nettó 10 000 Ft, kettő gyermeknél 17 500 Ft, három vagy több gyermeknél 33 000 Ft per gyerek (három gyereknél tehát 99 ezer Ft-ot jelent az adókedvezmény).

Anyasági támogatás annak jár, aki a terhesség alatt legalább négyszer vett részt terhesgondozáson. Egy gyermek esetén a nyugdíjminimum 225%-át fizetik ki, ami jelenleg 64 125 Ft-ot jelent, ikergyermek születése esetén 85 500 Ft.

A csecsemőgondozási díj (CSED) annak jár, aki a gyermeke születése előtt legalább 365 napig munkahellyel rendelkezett. A szülési szabadság 24 hétig vehető igénybe, de legalább 2 hetet ki kell belőle venni. A munkáltató szempontjából ez fizetetlen szabadság, vagyis az anyuka nem kap fizetést, ezt kompenzálja a CSED. Az utolsó három havi fizetés 70%-át fizetik ki a szülési szabadság alatt, amiből viszont levonódik az szja, de ehót és nyugdíjjárulékot nem kell utána fizetni.

A gyermekgondozási díj (GYED) a gyermek 2. életévének betöltéséig jár, ami a minimálbér kétszeresének 70%-a lehet. 2018-ban ez bruttó 193 200 Ft, ami nettóban 128 400 forintot jelent.

A gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) a gyermek 3 éves koráig jár, és a nyugdíjminimum összegével egyezik meg, ami 28 500 Ft, amiből még levonják a 10%-os nyugdíjjárulékot, tehát 25 650 Ft-ot jelent nettóban. Ugyanekkora összeget fizet a gyermeknevelési támogatás (GYET) azoknak, akiknél legalább három kiskorú gyermek van, de csak a legfiatalabb gyermek 8. életévének betöltéséig jár.

Az előbbi hármat összefoglalva tehát az első 0-1 évben GYED, a 2. évben GYED, a 3. évtől a 8.-ig GYET jár, de utóbbi csak legalább három kiskorú gyermek nevelése esetén.

Az apukáknak is jár kedvezmény: egy gyerek esetén egyszeri 5, ikergyerekek esetén egyszeri 7 nap fizetett szabadság (munkaidő-kedvezmény) jár. Egy gyermek után 2, két gyermek után 4, kettőnél több gyerek után 7 nap pótszabadság jár mindkét szülőnek.

Önsegélyező pénztári tagként 2 millió forint vehető ki egy újszülött után, ami a születési anyakönyvi kivonat bemutatása után szabadon elkölthető. Minden éves befizetést 20% szja-jóváírással pótol ki az állam, ami évente akár 150 ezer forint is lehet.

A Start-értékpapírszámlára vett Babakötvény infláció feletti garantált kamatot fizet, emellé az állam évente legfeljebb 6 ezer forintot ad támogatásként a befizetéseid után. Egyébként minden újszülöttnek 42 ezer forintos életkezdési támogatás jár, ami szintén itt kamatozik.

Ha lakástakarékot indítasz a gyerekednek FundiMini formájában, akkor az éves befizetéseid után akár évi 72 ezer forintot kaphatsz az államtól. 14 éves kora előtt indíthatod el 10-től 20 évig terjedő futamidővel.

Mint láthatod, temérdek támogatás, kedvezmény és megtakarítási forma áll rendelkezésedre, amik enyhíthetik a gyermekneveléssel járó kiadásokat. Ha megtakarítást keresel, tudunk segíteni: fordulj hozzánk bizalommal!
A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2018. július 18. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.