Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Milliomos lehet a gyereked, ha babakötvénybe fektetsz

Átlagosan több, mint egymillió forinthoz juthatott hozzá közel 300 magyar fiatal, akik az elmúlt 2 évben betöltötték a 18. életévüket, és a szüleik babakötvénybe fektettek. Te is könnyedén milliomossá teheted a gyermeked akár havi 5000 forintból is – mutatjuk, hogyan láss hozzá!

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a kedv a gyermekcélú megtakarítás állami formája iránt, évente nagyjából 20-25 ezerrel nő a számlanyitások száma. Jelenleg már 159 ezer számlát tartanak nyilván, az ezeken tartott pénz pedig már közel jár az 50 milliárd forintos összeghez.

Bár a legtöbben még csak gyűjtögetik a pénzt a számlájukon, az elmúlt 2 évben már közel 300 esetben fizetett a Magyar Államkincstár – 301,5 millió forint összegben. Ez azt jelenti tehát, hogy átlagban több mint egymillió forinthoz jutottak hozzá azok a 18. életévüket betöltött fiatalok, akik szülei Babakötvénybe fektették a gyermekük megtakarítására szánt pénzüket.

Ezt az 1 millió forintot is meghaladó összeget már azzal elérhetjük, ha gyermekünk születésétől kezdve havi 5 ezer forintot megtakarításra szánunk ezt a lehetőséget igénybe véve.

Mire lehet elég ennyi pénz?

Tegyük fel, hogy gyermekünk betöltötte a 18. életévét és szeretne egyetemre menni. Ha önköltséges formában kezdi meg tanulmányait, képzéstől függően ez az 1 millió forint maximum egy alapképzésre – drágább tandíj esetében viszont az is előfordulhat, hogy csak 1 félévre elég.

És ebben az esetben csupán a tandíjról beszéltünk. De az egyetemi évek alatt számos más költség is felmerülhet: tankönyvek, különórák, albérlet, és így tovább. Azt mondhatjuk tehát, hogy ez az összeg nagyon jól hangzik, jól is jön, de nem feltétlen elég arra, hogy a gyermekünk életkezdéséhez szükséges kiadásokat fedezze.

De nézzük, hogyan is működik ez az állam által biztosított gyermekcélú megtakarítási forma

2006. január 1-je óta az állam életkezdési támogatást ad minden Magyarországon született gyermek számára, amely jelen állás szerint 42 500 forintot jelent. Ennek adott évben pontos összegét mindig az éves költségvetésben határozzák meg. Ez egy egyszeri, fix támogatás, ami automatikusan jár. A támogatás célja a 18. életévét betöltött, fiatal felnőtt életkezdésének támogatása – így a gyermek ezt az összeget kizárólag a 18. születésnapját követően veheti fel.

Ezt az összeget egy minimális kamatozású letéti számlán helyezik el a Magyar Államkincstárban – ezt nevezik Start-számlának. A Kincstári letéti Start-számla nyitása automatikus. A számlán lévő összegre minden évben egyszer – a mindenkori infláció értékével megegyező – kamatot kapunk, azonban erre történő befizetésre lehetőségünk nincs. Ez tehát arra elég, hogy értékállóvá tegye az állam által adott egyszeri 42 500 forintos támogatást.

De lehetőségünk van Start-értékpapírszámlára történő befizetésekre, ha tovább szeretnénk gyarapítani ezt az összeget

Amennyiben nem elégszünk meg ezzel a 42 500 forinttal, amit az állam ad, és szeretnénk mi magunk is befizetéseinkkel hozzájárulni gyermekünk majdani életkezdéséhez, ezt többek között egy az állam által biztosított formában is megtehetjük. Ebből a célból jött létre a Kincstári Start-értékpapírszámla.

Itt jön képbe a Babakötvény

Abból a pénzből pedig, amit erre az értékpapírszámlára fizetünk, minden esetben Babakötvény értékpapírt vásárolunk. Azaz még csak nem is mi, ugyanis megteszi ezt helyettünk automatikusan a Magyar Államkincstár. Ez tehát azt jelenti, hogy a mi dolgunk csak annyi, hogy rárakjuk a számlára a megtanarítani kívánt összeget, ezt követően pedig annak állampapírba fektetését elintézik helyettünk.

Tehát gyakorlatilag az államnak adjuk kölcsön a pénzünket a megtakarítás idejére, ezért cserébe viszont számunkra is kedvező feltételeket biztosít. Többek között Infláció feletti +3%-os kamatot kapunk, továbbá állami támogatást is megtakarításunk mellé.

Az infláció feletti plusz kamat azt jelenti, hogy ha például az infláció mértéke 3% (és a jelenlegi infláció ekörül mozog), akkor ehhez megkapjuk továbbá ezt a +3%-os kamatot is, így összesen tehát 6%-ot. Ha pedig defláció, vagy másnéven „negatív infláció” lenne, a kamat akkor is minimum 3%-os lesz, az alá semmiképpen sem menne. A Babakötvényre adott teljes kamat 2018-ban például egész évre 5,4% – ugyanakkor jövőre ennek az emelkedése várható.

Az állami támogatás pedig minden évben 10%-ot jelent, de maximum 6 ezer forintot. Ez tehát havi szinten maximum 500 forint. Ez a támogatás továbbá mindig az adott évben befizetett pénzünkre vonatkozik, nem a már teljes befizetésünkre.

Fontos még tudni erről, hogy a számlát már akár egy 17 éves számára is meg lehet nyitni, de a 15 évesnél idősebb, 18. életévüket még be nem töltött fiatalok esetében csak akkor lehet hozzájutni a megtakarításunkhoz, ha legalább 3 éven keresztül takarékoskodtunk. Továbbá a korábbi jogszabálymódosítás értelmében már bármilyen célra felhasználható az így összegyűjtött összeg.

Számos előnnyel járhat, ha Babakötvénybe fektetjük a pénzünket

Először is, egy egyszerű, sok töprengést nem igénylő megtakarítási forma, amit elindítani sem bonyolult. A folyamat annyiból áll, hogy bemegyünk a Magyar Államkincstár ügyfélszolgálatára, igényeljük a Start-értékpapírszámla indítását, és aláírjuk a szerződést. Ezután nem sokkal már a megtakarításra szánt összegek utalását is megkezdhetjük. Ráadásul nincsen semmiféle költsége. Nincs számlanyitási, számlavezetési vagy bármi egyéb díja.

Továbbá az sincs megkötve, hogy minden hónapban félre kell tennünk pénzt. Akkor és annyit teszünk rá, amikor és amennyi éppen belefér a költségvetésünkbe. Akár havonta fizethetünk egy kisebb összeget, akár évente tehetünk rá egy nagyobbat – mindezt bármiféle szankció nélkül (persze ez amennyire előny, annyiban hátránnyá is válhat).

Valamint a már korábban említett infláció feletti +3%-os kamat és az állami támogatás is ide sorolható.

Ugyanakkor érdemes tisztában lenni a kevésbé vonzó tulajdonságaival is

Nem elhanyagolható jellemzője ennek a megtakarítási formának, hogy egy kötött befektetésről beszélünk, hiszen kizárólag állampapírt, azon belül is Babakötvényt vehetünk – vagyis vesz helyettünk a befizetéseinkből a Kincstár. Ez egyrészt leegyszerűsíti a teendőinket, valamint kockázatmentességet garantál, ugyanakkor arra sincs esélyünk, hogy magasabb hozamot érjünk el, mint az infláció feletti plusz 3%. Más típusú megtakarítások esetében viszont – például egy biztosítói gyermek megtakarítási programmal –, lehetőségünk nyílhat erre.

Valamint ennél a megtakarításnál jó időben számolni azzal is, hogy kizárólag 18 évesen férhet majd hozzá a gyermekünk. Nincs olyan lehetőségünk tehát, hogy vészhelyzet esetén idő előtt kivegyük a pénzt. Ez persze olyan szempontból akár előny is lehet, hogy egy nehezebb hónapban nem az lesz az első lépés, hogy a gyermekünknek szánt megtakarításunkat feléljük. Azonban alakulhat úgy az élet, hogy tényleg fontos lenne hozzáférni ahhoz az összeghez – mégsem tehetjük meg. (Persze jó tudni, hogy például egy biztosítás esetében sem érdemes idő előtt kivenni az összegyűjtött pénzünket.)

A Babakötvényen túl

Sokszor rugalmasabb megoldásnak számíthatnak az egyéb gyermek megtakarítási formák: mint a már korábban említett biztosítói gyermek megtakarítási program, vagy pedig a banki gyermek megtakarítási számla. Lehetőségeinktől, személyes preferenciáinktól függ, melyikkel járnánk a legjobban. De lehetőségünk van a megtakarítási formák kombinációjára is, amivel még kedvezőbb végeredményt realizálhatunk – a diploma megszerzéséig felmerülő költségek teljes finanszírozása is lehetővé válik a megtakarításainkból.

Érdemes tehát időben gyermekcélú megtakarításba kezdeni, hiszen évek alatt, apránként olyan célok elérésére gyűlhet össze a pénz, amit később esetleg csak egy hitel felvétele tudna megvalósítani. Amennyiben szeretnél segítséget kapni abban, hogy melyik megtakarítási forma is lenne a legelőnyösebb számodra, töltsd ki a gyermek megtakarítás kalkulátor alatt található adatlapot – és segítünk a választásban!

Ez a cikk 2018. október 29. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.