Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Két évet pazarol el a gyermeked az iskolában az oktatás minősége miatt

Egy friss jelentés arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon a jelenlegi oktatási rendszer több mint 2 évet pazarol el a gyermekek életéből. Összességében ennyi évet töltenek ma a diákok érdemi tanulás nélkül. Kérdés, lehet-e ezen javítani.

Megjelent a Világbank 2019-es jelentése a világ fejlődéséről, ennek keretében pedig bemutatták a 2018-as emberitőke-index is. Ebben aszerint állítják fel a rangsort, hogy milyen a diákok versenyképessége, miután kikerülnek az iskolából.

Ezt a rangsort 5 mutató figyelembevételével állították össze. Ebben szerepel az ötéves kor megérésének valószínűsége, a gyermekek várható iskolai éveinek száma, az oktatás minősége, a felnőttkori túlélési ráta és a fejlődésben visszamaradt gyermekek aránya. De nézzük, hogy teljesít ebben Magyarország.

Az Európai Unió tagállamai között a 22. helyen állunk

Bár hazánk a világ 157 országának rangsorában a 38. helyen áll, ami első ránézésre nem tűnik rossznak, ugyanakkor az Európai Unió tekintetében a 28 tagállamból csak a 22. helyet sikerült megszereznünk. Magyarország emberitőke-index értéke 0,70: ezzel pedig az EU-n belül csak olyan országokat sikerült magunk mögött hagyni, mint Bulgária, Románia vagy Szlovákia.

Ez a 0,7-es érték pedig azt jelenti, hogy a napjainkban születő gyerekek 18 éves korukra 70%-osra becsülik a munkaerőpiaci érvényesülésük esélyeit ahhoz képest, ha teljes értékű oktatást és egészségügyi ellátást biztosítanának számukra. Látható tehát, hogy van hova fejlődni ezeken a területeken.

De térjünk ki arra, hogy a fentebb említett 5 mutató tekintetében hogyan teljesítettünk. Magyarországon a felmérés eredményeképp 100 gyermekből 100 megéri az 5 éves kort, míg a fejlődésben visszamaradt gyerekekről hazánkban nincs elérhető statisztika. A felnőttkori túlélési ráta tekintetében a 15 évesek 87%-a éri meg a 60 éves kort. Az utoljára hagyott két mutató témánk szerint a legérdekesebb: az oktatási rendszerben az óvodát is beleértve 4 éves kortól 18 éves korig a magyar gyerekek 13 iskolai évvel számolhatnak, a súlyozott teszten pedig – ami az oktatás minőségét mérte – 516 pontot értünk el. Ennél a fejlett tudást 625 pont jelenti, ehhez képest viszont több, mint 100 ponttal lemaradtunk. De milyen következtetés vonható le ebből?

A magyar oktatási rendszer több mint 2 évet pazarol el a gyerekek életéből

Az utolsóként tárgyalt 2 pont összevetésénél a jelentés készítői úgy számoltak, hogy amennyiben a diákok valóban megszerzett tudását is figyelembe vesszük, akkor ez a fentebb említett 13 iskolai év 10,7-re csökken. Mivel a súlyozott teszt eredményeit tekintve átlag alatt vagyunk tudásban, így hiába tanulunk 13 évig, a tudásszintünk csak 10,7 évnek felel meg. Ez tehát nem túl pozitív eredmény az oktatás minőségét tekintve, mert azt jelenti, hogy a jelenleg működő oktatási rendszer több mint 2 évet elpazarol a gyerekek életéből, ami akárhogy is nézzük, nem kevés és nem kaphatjuk vissza.

Bizonyára te is hallottál már kritikákat a magyar állami oktatással kapcsolatban, ezért lehet, hogy annyira nem is lepett meg ez az eredmény. Számos tényező állhat ennek a pazarlásnak a hátterében. Egyrészt problémát jelenthet az állami források elvonása, ami az oktatás színvonalának csökkenését eredményezi. A pedagógusok ráadásul csak meghatározott taneszközök közül választhatnak, nem dönthetnek tehát belátásuk szerint arról, a diákoknak milyen tankönyvből lenne érdemes tanulniuk.

Szakértők is évek óta próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a tudás, amit magyar oktatási rendszer keretében a pedagógusok átadnak a diákoknak, nem gyakorlatias, leginkább csak a lexikális tudás átadására épít, és nem fejleszt készségeket. A központilag meghatározott tanterv pedig azt vonja maga után, hogy azoknak a tanároknak, akik a diákokkal ténylegesen foglalkoznak, és ebből kifolyólag látják, mit lenne érdemes módosítani, a tanítás menetében sincs igazi szabadságuk.

Ezt a helyzetet pedig sok esetben tovább nehezíti a magas tanulólétszám, tehát az egyre több fős osztályok. Emiatt pedig a pedagógusok a legtöbbször, ha akarnak sem tudnak a diákok igényeire külön-külön érdemben odafigyelni.

Van megoldás, ha hatékonyabb oktatást szeretnél biztosítani a gyermekednek

A fentebb tárgyalt okok miatt már napjainkban is egyre több család keres valamilyen alternatív megoldást arra, hogy gyermekeik ne az állami iskolák egyikében kezdjék vagy folytassák tanulmányaikat. A KSH adatai szerint 2017-ben már minden 4. diák magán fenntartású középiskolát választott szüleivel a továbbtanuláshoz – ez is az előbb említett tendenciát támasztja alá.

Nem érthetetlen ez a döntés, hiszen az állami intézmények számos szempont esetében alulmaradhatnak a magániskolák színvonalától. Ezekben az intézményekben rugalmasabb oktatás folyik, sok esetben pedig valamilyen alternatív vagy reformpedagógiai célok és módszerek szerint folyik a tanítás.

Nemcsak a tanrend terén van nagyobb szabadsága a pedagógusoknak, de a taneszközök (könyvek, munkafüzetek) megválasztásában is, a készségfejlesztés pedig nagyobb hangsúlyt kaphat. Az osztályok létszáma alacsonyabb, így sokkal több idő jut egy-egy gyerek egyéni igényeit figyelembe venni. A tandíjból befolyó összeg lehetőséget teremt a megfelelő iskolai felszerelések és a tanerő méltó megfizetésére is.

Gondolkodj előre: indíts gyermekcélú megtakarítást!

Ha már a tandíj került szóba, nem fogunk szépíteni: ha magániskolába szeretnéd járatni a gyerekedet – ezzel megadva számára annak a lehetőségét, hogy minden szempontból hatékony oktatásban vegyen részt -, az nem lesz olcsó. A havi tandíj jelenleg nagyjából 30 ezer forinttól indul és határ a csillagos ég. Ha például nemzetközi iskolákban gondolkodsz, akár évi 6,5 millió forintot is kifizethetsz gyermeked oktatásáért.

Érdemes tehát ezekre a kiadásokra időben felkészülnöd, mert ez a minimum 30 ezer forintos havi költség is jelentősen megterhelheti a családi kasszát. Ha már az iskolás évek előtt félreteszel gyermeked magánoktatására, akár havi 20 ezer forintból is milliós megtakarításod gyűlhet össze – így pedig könnyebben választhatod a magániskolát az állami oktatás helyett. Ráadásul ezekkel nem csak a befizetéseidet gyűjtöd össze, hiszen a kamatokról sem érdemes megfeledkezni: minden 100 forint befizetés után ez plusz 6 forintot jelenthet, ami magasabb összeg esetén már szép kiegészítést eredményezhet.

Töltsd ki a gyermek megtakarítás kalkulátor alatt található adatlapot – és segítünk kiválasztani a számodra legmegfelelőbb gyermekcélú megtakarítást!

Ez a cikk 2018. november 28. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.