Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Így küldi egyetemre a gyerekét egy amerikai házaspár, ha nincs elég pénzük

A fiatal amerikai szülők gyermekük születése után nem sokkal egy kifejezésre nagyon gyakran rákeresnek az interneten: „529 Plan”. Ki nem találnád, mit jelent: ez egy megtakarítási program elnevezése, ami a felsőoktatás költségeit (különösen a tandíjat) hivatott fedezni. Azért foglalkozom most ezzel, mert lényegében nálunk, Magyarországon is van hasonló lehetőség.

Amerikában többnyire minőségi, de cserébe nagyon drága egyetemek vannak. A közfinanszírozású főiskolák nem olyan erősek, ezért aki piacképes diplomához szeretné segíteni a gyermekét, az kénytelen fizetős egyetembe invesztálni (ez egyébként az egyik legjobb befektetés). Azt azonban nem mindenki engedheti meg magának, hogy egy összegben kifizesse a borsos tandíjat (annyi is lehet ott egy félév költsége, mint nálunk egy teljes alapképzésé). Mit lehet ilyenkor tenni? Megtakarítást kell indítani.

Az amerikai törvényhozás is érezte, hogy nem könnyű egy egyetemet megfizetni, a diplomásokra viszont óriási szükség van. Ezért bő 20 éve lehetővé tettek egy megtakarítási formát, amiről az 529-es szekcióban rendelkeztek az adóügyi törvények között – innen kapta a nevét. A lényege, hogy az amerikai szövetségi állam adókedvezménnyel támogatja a felsőoktatási célú megtakarításokat (nálunk a nyugdíjbiztosítás élvez hasonló kedvezményt).

Hogy működik az amerikai támogatási rendszer?

Két fajtája van az amerikai felsőoktatást támogató programoknak: vagy részletekben előre befizeted a tandíjat egy konkrét felsőoktatási intézménynek, vagy megtakarítást képezel. Az elsőt nem kell nagyon magyarázni, a második viszont érdekes lehet számunkra is.

Hogyan lesz a rendszeresen befizetett pénzekből megtakarítás? Hiszen ha nem történik semmi a pénzzel, akkor akár a párna alatt is tarthatnák az amerikai szülők. Természetesen ennél többről van szó: a befizetett összeget legtöbbször befektetési alapokban helyezik el az alapkezelők, ami hozamot termel a megtakarítóknak. Tulajdonképpen kölcsönadják a pénzüket befektetőknek, akik ezt később kamatostól adják vissza. Sokkal hatékonyabb ez a módszer, mintha csak befőttesüvegben gyűlne a pénz, és még az állam is támogatja.

Nálunk is van egy nagyon hasonló megoldás

Meg fogsz lepődni, de a hazai gyermek megtakarítási programok egyik fajtája ugyanezen az elven működik. A megtakarításos életbiztosítások ugyanilyen módszerrel, vagyis befektetési alapok révén termelnek profitot a gyermeked számára, és így sokkal gyorsabban összejöhet az egyetemi tandíj (ami Magyarországon is egyre magasabb, és emellett fogytán vannak az államilag támogatott helyek). Nálunk sajnos nem jár hozzá állami adókedvezmény (kivéve a nyugdíjbiztosításokat), ugyanakkor nálunk nem csak felsőoktatásra lehet elkölteni. Ha te úgy spórolnál a gyermekednek, hogy saját lakást veszel neki az egyetemi városban (azaz nem kell albérletben laknia), akkor akár erre is elköltheted.

Az egész család besegíthet

Ha már lakáscél, az 529-es megtakarítási program egy vonatkozásában a magyar lakástakarékokra is hasonlít: mindkét esetben többen is hozzájárulhatnak a családból a megtakarítás sikerességéhez. Dönthetnek úgy a nagyszülők vagy például az idősebb testvérek, hogy segítenek a befizetésekben, és az egyetemre pályázó rokonukat teszik kedvezményezetté, vagyis ő profitál majd a befizetésekből. A lakástakarék ugyanígy családi alapon működik, azzal a különbséggel, hogy az csak lakáscélra használható fel (de azon belül számtalan dologra).

Ha reálisan nézzük, akkor a legtöbb szülőnek szüksége lehet megtakarításra a gyermeke támogatása céljából. A magyar felsőoktatás egyre nagyobb arányban válik fizetőssé (a jelenlegi árakról itt lehet olvasni viszonyításképp), és valószínűtlen, hogy ez a tendencia radikálisan megforduljon. Ha másért nem, akkor azért, mert az egyetemek fenntartása igencsak költséges, ami a tandíjakon is meglátszik.

Nyugaton már bevált, amitől itthon még tartanak

Vannak, akik negatív dolgokra asszociálnak az ’életbiztosítás’ szó hallatán, de mint láthatod, kár lenne elhamarkodottan ítélkezni, mert a világ vezető országában, az USA-ban is bevett módszer, hogy hasonló elvek mentén takarítsanak meg. Az életbiztosítások mellett számos más érv is szól, mint ami a fenti cikkből kiderül, ezekről szívesen mesélnék még neked.

A lenti zöld gomb megnyomásával jelentkezz nálam! Ha kitöltötted a szükséges mezőket, felvesszük veled a kapcsolatot, és több száz másik ügyfelünkhöz hasonlóan neked is segítek megtervezni gyermeked megtakarítási stratégiáját – mindezt teljesen ingyen.
A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2017. augusztus 01. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.