Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

A babakötvény 7 kockázata

A legjobb gyermek megtakarítás kiválasztásakor, szülőként biztos, hogy elsőként a köznyelvben babakötvényként emlegetett Start értékapírszámlával fogunk találkozni. A garantált kamat és a 10% állami támogatás valóban biztonságot jelenthetnek a szülők számára, nem árt azonban néhány dologgal tisztában lenni mielőtt elkötelezzük magunkat:

  1. Az állami támogatás maximuma havi 500 Ft

A babakötvény legnagyobb előnye, hogy az államkincstár a befizetéseink 10%-át hozzáadja a befizetéseinkhez állami támogatásként. Ha viszont utánaszámolunk, akkor kiderül, hogy a maximális támogatás egy évben 6.000, vagyis havi 500 forint. Egyrészt ez alacsony összegnek mondható, másrészt pedig sajnos sokan úgy számolnak, hogy csak 60 ezer forintot tesznek félre évente, mert ezzel érik el a maximális támogatást. Ebből a megtakarításból viszont a gyermeknek nagyon kis eséllyel gyűlik majd össze az évek alatt például egy egyetem elvégzésének a költsége.

  1. A felhasználás kereteit bármikor módosíthatják

Sajnos az utóbbi időben rekord mennyiségű új törvény, és törvénymódosítás ment végbe. Önmagában ez nem feltétlenül rossz, de valahogy a fontos ügyekben nem minden esetben kedveztek az átlagember számára. Sőt, biztos mindenkiben élénken él a magánnyugdíjpénztári mizéria is. A kedvező megoldást nyújtó Start számla, felhasználása így egy tollvonással a jövőben bármikor módosulhat, amely sok szülőt aggaszt akikkel eddig beszélgettünk.

  1. A kamat fix, de ez felülről is korlátos

Azt tény, hogy szeretjük a garanciát. Megnyugtat, és biztonságérzetet ad, de érdemes abba is belegondolni, hogy mi a garancia ára. A fix kamat ára az, hogy bár kevesebb kamatot sem érhetünk el, de sajnos többet sem. Jelen esetben egy infláció feletti plusz 3%-os éves kamatról beszélünk, ami idén éppen 3%. Hosszútávon gyermekünk jövőbeni tőkéjét így az inflációhoz kötjük. Gyermekünknek pénzt gyűjteni a legjobb esetben is 18-19 évünk van, ilyenkor pedig az infláció + 3%-os kamatnál akár magasabb hozamokat is elérhetünk bizonyos befektetési alapokkal hosszútávon a megfelelő kockázatok mellett.

  1. Külföldön élve, nem jár kamat

Sajnos az utóbbi időben nagyon sokan úgy döntöttek, hogy nem Magyarországon szeretnének élni, és ezért családostul külföldre költöztek. Ha volt közük olyan, aki Start számlát indított, akkor annak azzal kellett szembesülnie, hogy a start értékpapír számlájuk éves kamata 0% volt és lesz, egészen addig, amíg hivatalosan haza nem telepednek.

  1. A hozzáférhetőség

Az a pénz, amit befizetünk, és azok kamatai csak a gyermekünk 18. születésnapja után lesznek elérhetőek. Ez egyrészt kétségtelenül pozitív, hiszen így nincs meg az esélye annak, hogy a gyermekünk jövőjére szánt tőkét hamarabb elköltjük valami kevésbé fontos dologra. Mindazonáltal a gyermek nem csak az érettségi után tanul, sokan már a középiskola alatt is eltöltenek egy évet külföldön és tanulnak, azaz már a 18.év betöltése előtt is felmerülhetnek komoly költségek a szülők részéről. Ezt biztosan nem tudjuk majd finanszírozni a Start számlán gyűjtött pénzből.

  1. Nem szabadon felhasználható

A Start számla a lejárati összegét csak az itt található törvény szerint lehet felhasználni. A jogszabály szerencsére elég tág felhasználási kört fogalmaz meg, ettől függetlenül még így sem mondható az, hogy például egy külföldi egyetemet finanszírozhatnánk az összegyűlt pénzből.

  1. Nincs szülői felügyelet

Mindannyian voltunk 18 évesek, és tudjuk, hogy egy-egy döntést sokkal könnyelműbben hoztunk meg akkor, mint most tennénk. Tegyük fel, hogy a 18 éves gyermekünknek a Start számlán összegyűlik 3 millió forintja, amit mi oktatásra szántunk, de a gyermek máshogy gondolja. Ő inkább egy autót szeretne venni belőle. Mi pedig nem tehetünk ellene semmit.

 

A babakötvény nem rossz megoldás, de nem az egyetlen!

 

Ebben a cikkben összeszedtem 7 olyan gyakorlati tudnivalót, amelyet mindenkinek tudnia kell aki gyermek megtakarítás elindítását tervezi. A babakötvény és a hozzá kapcsolódó start értékpapír számla egy államilag támogatott és fix kamatot garantáló konstrukció, amely sok esetben lehet megfelelő választás, de mindenféleképpen tisztázni kell az elvárásokat mielőtt bármilyen megtakarítást is választunk. Mi azért vagyunk, hogy segítsünk, objektíven és pénzintézettől függetlenül kiválasztani azt a gyermek megtakarítást, amellyel te is a lehető legtöbb pénzt gyűjtheted össze gyermeked számára. Amennyiben egy ingyenes és független segítség érték lehet számodra, akkor Kattints a cikk alatt található zöld gombra, és segítek! Egy személyes találkozón konkrét összehasonlításokkal, és számításokkal együtt megtaláljuk a megfelelő gyermek megtakarítást számodra.

A legjobb gyermek megtakarítást szeretném választani!

Ez a cikk 2016. március 16. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.