Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Gyerekszáj: honnan van az embereknek pénzük?

Alsó tagozatos gyerekeket kérdeztek arról, mit jelent a pénz, hogyan kerül az emberek pénztárcájába, és mire szokták költeni. Aranyos, egyben tanulságos válaszok érkeztek.

Látszik a gyerekek válaszain, amit oldalunkon is gyakran hangsúlyozunk: a pénzügyi hozzáállás már egészen fiatal korban kifejlődik. A gyerekek egészen bonyolult pénzügyi koncepciókat is meg tudnak fogalmazni, igaz a saját nyelvükön. Nem mindegy, milyen példát látnak, és hogy a kérdéseikre mennyire helytálló válaszokat kapnak a felnőttektől.

 

Honnan származik a pénz?

A gyerekek többsége megérti, hogy a pénzért cserébe dolgokat lehet kapni. Hogy honnan származik a pénz, abban már eltérnek a vélemények. Sokan értik az összefüggést a munka és a pénzkeresés között. Ha megdolgozol érte, megérdemled – mondja egyikük. A szülői nevelést érhetjük tetten: megtanították a gyereknek, hogy a munka érdem. Biztos, hogy nem magától jutott erre a következtetésre, tehát akinek ezt nem mondják el otthon, az nem eszerint fog gondolkodni.

 

Vicces módon néhányan technikailag közelítették meg a kérdést. A pénz a bankból jön, esetleg anyutól, nagymamától – mondja egyikük. A pénzt „a gyárak csinálják”, vagyis a pénznyomdák – mondják ketten is. Végül is igazuk van.

 

Mire gyűjtesz?

Néhány gyerek közepes távlatban gondolkodik, és egy éttermi vacsorára vagy egy zongorára gyűjtené össze a pénzt. Utóbbi például belátja, hogy a zenei fejlődését segítené egy saját hangszer. Valaki csak egy gördeszkára vágyik, más viszont csak gyűjtögetni szeretne, és majd felnőttként akarja eldönteni, mit kezdjen a pénzzel.

 

Egy kisfiú például autósiskolába szeretne beiratkozni 18-20 évesen, és erre ő szeretné összegyűjteni a pénzt, igaz úgy gondolja, még ráér vele. Egy kislány azt mondja, hogy „a tévében láttuk, hogy ha most elkezdjük gyűjteni [a pénzt], akkor akár még 10 millió forint is kijöhet belőle”. Az látszik ezekből az elképzelésekből, hogy meglepő módon sokan már fiatal korukban képesek hosszú távú pénzügyi célokban gondolkodni.

 

Hogyan kapsz pénzt?

Az egyik kislány szégyenlősen ismeri be, hogy még nem dolgozik, ezért az édesanyjától kapja a pénzt. Elkölteni nem nagyon szokta, néha vesz csak rajta valamit, és akkor is csak „különleges dolgokat”. Ketten azt mondják, hogy ők csak ünnepekkor kapnak pénzt. Lehet, hogy bennük még nem bíznak a szülők kellően, ezért nem adnak nekik gyakrabban, pedig a zsebpénznek nevelő hatása is lehet.

 

Egy kisfiú azt mondja, hogy ő minden héten kap ezer forintot, persze csak ha jól viselkedik. Szülői döntés, amikor a zsebpénzt bizonyos feltételekhez szabják. A kisfiú egyébként nem készpénzt kap, hanem a bankszámlafiókját gyarapítják a szülei. Az egyenlegét nem tudja lekérdezni – pedig léteznek már alkalmazások erre a célra –, viszont a szülei mindig megmondják neki, mennyi pénze van, ha megkérdezi tőlük.

 

Mi az a takarékosság? Mi az a nyugdíj?

Egy másik videóban is hasonló kérdéseket tesznek föl gyerekeknek, kiegészítve olyan témákkal, amik valamilyen módon a pénzhez köthetőek. A gyerekek meglepően pontosan ismerik a megtakarítás jelentését, egyikük még azt is tudja, hogy a rezsivel is lehet spórolni. A nyugdíjat az egyéni megtakarításokhoz kapcsolják. Tudják, hogy az idősek már nem dolgoznak, mert egészségügyi állapotuk nem teszi lehetővé, és úgy gondolják, hogy a megtakarított pénzükből élnek.

 

Hogyan segíthetek szülőként?

Ha tetszett, ahogy a gyerekek nyilatkoznak, és szimpatikus neked, mikor egy szülő félretesz a gyermeke számára, akkor arra bátorítalak, hogy keress fel, és kifejtem neked, milyen lehetőségeid vannak, ha nem akarod a véletlenre bízni a gyermeked jövőjét.

 

Kattints a lenti zöld gombra, és töltsd ki a fenti űrlapot, hogy megbeszélhessük a részleteket.
A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2017. április 18. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.