Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

A babakötvény buktatói

Egyre népszerűbbek a gyermek megtakarítások, amit az is jól mutat, hogy egyre többen indítanak Start számlát (babakötvényt). Ez egy örömteli dolog, de a kétségtelen előnyök mellett nem árt egy kicsit komolyabban megnézni, hogy melyek a babakötvény hátrányai, buktatói is.

 

A garantált kamat csapdája

 

Jelenleg nagyon konzervatívan gondolkozunk a pénzügyeinkkel kapcsolatban, és szinte vadásszuk a garantált szóval ellátott megtakarítási lehetőségeket. Sokan csak 2 dolgot tudnak a Start számláról (babakötvényről) azt hogy garantált kamata van, és hogy államilag támogatott.

 

A garantált kamat mértéke az adott éves várható infláció feletti +3%-os éves kamat. Ez idén pontosan 3%-ot jelent. Ez a kamat ugyan magasabb, mint amit a bankok kínálnak számunkra és garantált is, de hosszú távon lehet, hogy még mindig nem lesz elég ahhoz, hogy gyermekünk számára komoly tőkét építsünk fel vele az életkezdéshez.

 

Az állami támogatás mértéke

 

A babakötvény az egyetlen olyan gyermek megtakarítás, amire jár állami támogatás.

 

Míg egy lakáskassza esetén az állami támogatás 30%, egy évben akár 72 ezer forint is lehet, addig a Start számlára 10%, évente legfeljebb 6 ezer forint jár. Ez azt jelenti, hogyha havi 5 ezer forintot teszünk félre, akkor használjuk ki a maximális állami támogatást, de amennyiben havi 15 ezer forintot teszünk félre, akkor ez már csak 3,33%-nak felel meg (Ide kattints a részletekért!).

 

Összegezve csak 5.000 Ft körüli havi díjas megtakarítás esetén számottevő az állami támogatás, e fölött az állami támogatás aránya drasztikusan csökken a befizetett díjhoz képest.

Hogyan tudja a gyermek felhasználni a pénzt?

 

A legérdekesebb kérdést azonban a pénz felhasználása jelenti, mivel még egyetlen Start számla sem járt még le. A pénz felhasználásáról egyébként a 2005. évi CLXXIV. a fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény rendelkezik, és alábbi tételekre engedélyezett:

  1. tanulmányok,
  2. lakhatás,
  3. pályakezdés,
  4. gyermekvállalás feltételeinek megteremtése,
  5. jogszabályban meghatározott más cél

 

Azt nem tudjuk, hogy mi minősül más célnak, és azt se, hogyan kell igazolni a pénz felhasználását. Egy gyakorlatias kérdéssel illusztrálva, a pályakezdésbe beletartozik, ha veszünk egy laptop-ot?

 

Precíz összehasonlítás után válasszunk gyermek megtakarítást!

 

Ebben a cikkben a népszerű babakötvényt vizsgáltuk meg, és sikerült kielemeznünk. Ez is csak azt támasztja alá, hogy ne az első ajánlatot, vagy lehetőséget válasszuk, hanem hasonlítsunk össze több gyermek megtakarítást, hiszen több millió forint is múlhat azon, hogy melyik ajánlatot szignózzuk. Kattints a cikk alatt található zöld gombra, és segítek megtalálni az ideális gyermek megtakarítást, és felhívom a figyelmedet az esetleges buktatókra is!

A legjobb megtakarítást keresem gyermekemnek!

Ez a cikk 2016. március 21. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.