Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Mit ajándékozzunk karácsonyra? 3 társasjáték, ami pénzügyi tudatosságra nevel

Hamarosan újra itt a karácsony, biztosan te is régóta töröd a fejed, milyen ajándék kerüljön a fa alá gyermekeid számára. Minden évben nehéz döntés ez: szeretnéd, hogy örüljenek annak, amit a szép csomagolópapír rejt, de azért azt is, ha hasznos lenne az, amit kapnak. Mi most 3 társasjátékot ajánlunk neked ebben a cikkünkben, amivel pénzügyi tudatosságra nevelheted a gyermeked, miközben az egész család jól szórakozik.

A karácsonynak az lenne a lényege, hogy végre tudjunk szeretteinkkel minőségi időt tölteni, ehhez pedig tökéletes program a közös játék. Rengeteg társasjáték közül válogathatunk ma már: vannak kisebbeknek és nagyobbaknak szólók, vannak főként a szerencsére épülők, vannak stratégiai játékok, léteznek egyszerűbbek és összetettebbek. Mi most 3 pénzügyi tudatosságra nevelő társasjátékot mutatunk be, aminek segítségével játszva vezethetjük rá gyermekeinket a pénz kezelésével kapcsolatos alapigazságokra.

Remek időtöltés lehet ez gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt: kicsit mindannyian kiszakadunk a szokásos kerékvágásból, és új szerepeket ölthetünk magunkra. Az általunk bemutatott 3 játékban például pénzügyi guruk lehetünk, és néhány óra alatt meg is gazdagodhatunk, ha mellénk áll a szerencse és jó döntéseket sikerül hoznunk.

A legnépszerűbb: Monopoly

A Monopoly az egyik legismertebb társasjáték mind közül, több mint 80 éves múltra tekint vissza. 1935-ben indult útjára, azóta pedig már 37 nyelven jelent meg, és több mint 250 millió példányt adtak el világszerte. Népszerűsége töretlen, ami az egyszerű és könnyen tanulható szabályoknak is köszönhető.

A játék alig változott a kezdetek óta: a cél okos döntésekkel olyan területeket megszerezni, amelyek használata során minél több bevételre tehetünk szert. A magyar változatban olyan városok tereit vehetjük meg, mint Szeged, Pécs, Debrecen, Sopron vagy Budapest, majd ezekre építkezve növelhetjük azok értékét, és zsebelhetünk be egyre több bérleti díjat, ha egy másik játékos éppen az általunk birtokolt mezőre lép. A jól megválasztott befektetéseknek köszönhetően – és egy kis szerencsével – az nyer, akinek a legnagyobb vagyont sikerül felhalmoznia.

A Monopoly játékos keretek között tanít a pénz kezelésére, valamint pénzügyi és befektetési döntésekben a helyes gondolkodásra, ami aztán a való életben alkalmazható lehet később. Ha több pénzt szeretnénk, több forrásból kell bevételt szereznünk, nem érdemes feltenni mindent egy lapra. A való életben is így érdemes befektetni. Nem lehet elég hamar kezdeni ennek megértését: a közös játék során pedig akár magyarázatokkal is kiegészíthetjük gyermekünk számára, mikor hogyan érdemes cselekednünk ilyen helyzetekben. Ráadásul „Junior” változatban is beszerezhetjük, így akár a kisebbek is örömüket lelhetik benne.

Magyarok ezrei gondolnak vissza rá nosztalgiával: Gazdálkodj okosan!

A Gazdálkodj okosan! egy 1966-ban készült magyar társas, amit hazánkban évtizedekig hatalmas népszerűség övezett. Szinte nincs olyan felnőtt, aki gyerekként ne játszott volna vele, és ne gondolna még mindig kedves emlékként vissza erre a ma már inkább retró jellegű játékra. Ugyanakkor jelenleg is gyártják és forgalmazzák, valamint korszerűsített kiadása is megtalálható a boltokban.

A legfőbb célja, hogy a játékosok minél előbb lakáshoz jussanak, és berendezzék azt. Itt nem annyira a profitszerzésen és a jó befektetési döntéseken van a hangsúly, mint inkább azon, hogyan gyűlik össze az új otthonra a pénz a különböző felmerülő kiadások teljesítése mellett. A nyertes az lesz, aki először szerzi meg a lakás és berendezési tárgyai mellett az autót, a biztosításokat, üdülési csekkeket és könyvutalványokat, valamint legalább 1 millió forinttal rendelkezik a számláján.

Ez tehát inkább egy átlagos háztartás életútját példázza, de ebből is tanulhat a gyermekünk arról, hogyan érdemes a kötelező kiadások mellett megtakarítani. Ők tehát játékos keretek között ismerhetik meg a pénz szerepét a mindennapokban, miközben a szülők is újra átélhetik gyermekkoruk emlékeit. Mindeközben pedig akár beszélgethetünk is arról, hogy gondos tervezést igényel az, ha olyan nagyobb beruházásokat tervezünk, mint egy lakásvásárlás, és bizonyos lemondásokkal is jár az egyéb kiadásaink tekintetében.

Kóstoljatok bele a hotelmágnások életébe: Hotel

Ha pedig kicsit tematikusabb játékra vágynánk, érdemes beszerezni a Hotelt. Bár kevésbé ismert, mint a Monopoly, vagy nálunk a Gazdálkodj okosan!, de hasonlóan kellemes órákat tölthetünk el akkor is, ha ezt választjuk. Ráadásul ebben az esetben nem egyszerűen befektetők vagy lakásra gyűjtögetők lehetünk: szállodatulajdonosként kell minél jobban jövedelmező birodalmat felépítenünk.

Itt a játékmenet is kicsit összetettebb. Először is telket kell vásárolni, lehetőség szerint minél értékesebbet, majd a szükséges építési engedélyt is be kell szereznünk. Csak ezután indulhat meg az építkezés: először is a szállodánk főépületével kell kezdenünk, ezt követi a bejárat és a többi épület. Hogy minél értékesebb legyen a tulajdonunkban lévő hotel, érdemes parkokat építeni, esetleg további bejáratokat is. Ezután már minden azon múlik, hogy minél több vendég térjen be hozzánk, és költsön el nálunk lehetőség szerint minél több pénzt.

Ebben a játékban tehát a Monopolyhoz hasonlóan szintén az ügyes befektetéseken van a hangsúly. Gyermekünk akár a Ritz vagy a Hilton vezetőjének képzelheti magát néhány órára: igazi hotelmágnásként üzletelhet, miközben megtapasztalja, mekkora szerepe van a profitszerzés során a kellő odafigyelésnek és a megfelelő döntéseknek. Sőt, akár olyan plusz tapasztalattal is zárulhat a játék, hogy bizony egy nyaralás is sokba kerülhet.

A közös játék során szinte észrevétlenül jut idő az edukálásra is

Nem elég, hogy egy-egy ilyen társas remekül össze tudja hozni az egész családot, a közös játék során észrevétlenül tudjuk gyermekünk számára gyakorlati példákon keresztül bemutatni, mire kell figyelnünk a pénzügyeink kapcsán. Ebben a témában sem lehet eléggé korán elkezdeni a nevelést: az alapoktól indítva, lehetőség szerint egy gyerek számára is érdekesen tálalva.

Éppen ehhez nyújthat tökéletes segítséget egy társasjáték. Ezek ugyanis észrevétlenül tudják formálni a pénzügyi gondolkodást, miközben az egész család együtt szórakozik. Karácsonykor erre juthat is idő, és az ünnepi filmek vagy mesék megnézése helyett vagy mellett is beiktathatjuk idén. De fontos, hogy ne csak év végén szakítsunk időt erre: a gyermekek pénzügyi nevelése a felcseperedésük alatt végig fontos kötelesség, amit később az egész életére kihatással lesz.

Ez a cikk 2018. december 13. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.