Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Mire elég a diákmunka? Ennyit lehet vele keresni idén

A diákmunka egy kiváló lehetőség arra, hogy a fiatalok belekóstoljanak a munka világába, és megtanulják, milyen érzés pénzt keresni, majd optimális esetben be is osztani. A diákmunka azonban kevés ahhoz, hogy a lakhatást, az egyetemet, a közlekedést és minden egyéb költséget fedezzen, amíg a diák meg nem kezdi első teljes munkaidejű állását. Nézzük, mit nyújt jelenleg a diákmunka!

15 éves kortól kezdve szülői beleegyezéssel már lehet diákmunkát vállalni, 18 év felett már erre sincs szükség, csak diákviszony kell hozzá. A 16 éven felettiek 40%-a vállal valamilyen munkát tanulmányai mellett, és ez az arány évről évre növekszik. Az elmúlt években nem volt ritka a kétszeres-háromszoros túljelentkezés. A munkaerőhiány viszont ezen a területen is éreztette hatását. Egyre nehezebb betölteni a diákoknak hirdetett állásokat. A diákszövetkezetek ennek ellenére csak a jelentkezők 80%-ának tudnak munkát találni, igaz ez sem egy rossz arány.

A Balaton sem a régi

Bizonyos pozíciókhoz viszont képtelenség diákmunkást találni. A Balatont a Népszava járta körül nemrég, és az ottani vendéglátósok arra panaszkodtak, hogy nem találnak elég munkaerőt éttermeikbe, boltjaikba, cukrászdáikba, fagylaltozóikba. Pedig 1000-1200 forintos órabért fizetnek, amivel havonta akár 400 ezer forintot is meg lehet keresni. Általában pultost, felszolgálót, pohárszedőt és takarítót keresnek. Ezekhez a munkákhoz képzettség sem kell. Cserébe viszont a munka is nagyon sok: gyakran reggeltől éjjel 2-ig nyitva tartanak a vendéglátósok. A fiatalok nem szívesen kötik le magukat ilyen sok időre, mert így jóformán semmi idejük nem marad pihenésre egész nyáron.

A Tisza-tó környékén a Hír TV járt, ahol szintén nehéz diákmunkásokat találni. A vendéglátás mellett például élményparkba is keresnek vízi mentőket, és ahova már képzettség szükséges, ott nem is mindent lehet megoldani diákmunkásokkal.

Az órabér régiónként eltér

Országos szinten hasonló pozíciókban dolgoznak a diákok, illetve a vendéglátás mellett gyári betanított munkásként, szállodákban, irodákban és fesztiválokon vállalnak munkát. Kelet-Magyarországon a minimálbér óradíját fizetik ki, ami 794 Ft. Az észak-nyugati országrészben 850-950 Ft-ot is fizetnek óránként, míg Budapesten ez a díjazás az ezer forintot is túllépi. Ahol hétvégi pótlékot is fizetnek, ott ez 50-100%-kal magasabb órabért jelent. Állítólag valahol 2-300 ezer forintos bónusszal is honorálják, ha valamelyik diák egész nyáron megbízhatóan végezte a rá bízott munkát.

Mennyi megtakarítást jelent ez?

Vegyük az órabért az egyszerűség kedvéért 1000 forintnak! Ha egy diák heti 5 napon át dolgozik 12 órán keresztül, akkor ez havi 240 000 Ft-os diákbért jelent. Ha csak napi 8 órát dolgozik, de heti 6 napot, akkor 192 ezer forintot kereshet.

Nem rossz bérezés ez egy diákmunkásnak, igaz valóban sokat is kell dolgozni érte. Viszont az az igazság, hogy a diákok ennek jó részét el is költik. De ha félre is teszik, akkor legfeljebb csak néhány havi lakhatásukat képes fedezni, esetleg egy-két félév egyetemet. Ami megint csak nem rossz, de mindenre biztosan nem elég.

A másik gond az a diákmunkával, hogy általában szezonális. Nyáron 40-50%-kal ugrik meg a diákmunkások száma, szimplán mert ilyenkor érnek rá a legtöbben az iskolaszünet miatt. Lássuk be, nem egyszerű az iskolában és a munkahelyen egyszerre helyt állni, és nem is elvárható egy diáktól, hogy kiváló jegyeket szerezzen, és emellett még pénzt is keressen.

Nem helyettesíti a megtakarítást

A szülői megtakarításra tehát mindenképp szükség van. Sokan ilyenkor egy megtakarítási célú életbiztosítást indítanak a gyerekük számára, amivel – egy jó befektetési stratégia esetén – akár évi 6-7%-os hozam is megtermelhető.

Számtalan egyéb lehetőség létezik, ám a személyes helyzeted dönti el, hogy melyik illik hozzád leginkább. Ezt személyesen a legjobb megbeszélni. Kattints a lenti zöld gombra, és iratkozz fel egy ingyenes tanácsadásunkra!

A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2018. június 01. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.