Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Mennyit ér az állami támogatás a Babakötvényre?

A Babakötvény (Start számla), legtöbbet hangsúlyozott előnye az állami támogatás, azaz hogy a befizetéseink 10%-át megkapjuk állami támogatásként. Nézzük meg, hogy forintra átszámolva, hosszútávon mennyit is ér ez a bizonyos 10%!

 

A babakötvény előnyei

 

A megtakarítási számlát Start számlának hívják, a Babakötvény az egyszeri 42.500 forintos állami támogatás, amire minden 2006.01.01 után született gyermek jogosult. Ez a támogatás máris az első pozitívum.

 

A Start számlán keresztül egy 19 éves állampapírba fektethetünk, ami garantált kamatot kínál. Mindig az adott éves infláció feletti plusz 3% az éves kamat, tehát folyamatosan gyarapszik a pénzünk. Az idei kamat 4,8% körülire várható.

 

Minden egyes befizetett forint után 10%-os állami támogatás jár egész havi 500 forint mértékig. Egy évben legfeljebb 6.000 forint állami támogatást lehet szerezni.

 

A babakötvény egyéb tulajdonságai

 

A felhasználása jogszabályhoz kötött. A felhasználás igazolásáról még nincsen tapasztalat, hiszen egyetlen Start számla sem járt még le.

 

Mivel egy inflációhoz kötött garantált kamatot kapunk, ezért le kell mondani az esetleges magasabb hozamok lehetőségéről, még akkor is, ha kedvezőek a befektetési lehetőségek. Így reálisan nincs esélyed egy 7-8% éves nyereséget realizálni, kivéve, ha az infláció nem kezd nőni.

 

Az állami támogatás mértéke maximum havi 500 forint. Ez azt jelenti, hogy éves 60.000 forint befizetése mellett érhető el ezt, ami sok szülőt félrevezet. Éves 60.000 forint megtakarítása mellett viszont a gyermeknek nem feltétlenül lesz elegendő pénze egy jó egyetem elvégzésére. De nézzük meg, hogy mennyi is a 10%-os állami támogatás!

 

A 10%, nem is mindig 10%-ot jelent?

 

Készítettem egy táblázatot, amiben összegyűjtöttem, hogy különböző megtakarítások mellett mekkora állami támogatást lehet kihasználni. A tábla első oszlopában a havi megtakarítást található, majd az állami támogatás havi mértékét, végül pedig, hogy az adott éves befizetéseidnek valójában hány százaléka az állami támogatás.

 

Mennyit ér az állami támogatás a Babakötvényre?

Mennyit ér az állami támogatás a Babakötvényre?

 

A számok azt mutatják, hogy, a 10%-os állami támogatás egy magas összegű gyermek megtakarítás esetén bizony már csak 1,11%. Megállapíthatjuk, hogy ez az állami támogatás azoknak nyújt nagyobb előnyt, akik maximum havi 5.000 forintot tudnak gyermek megtakarításra szánni.

 

Számoljunk utána a gyermek megtakarításoknak!

 

Most kiderült, hogy a 10%-os állami támogatás lehet akár 1,11% is. Éppen ezért soha nem érdemes csak egy ajánlatot megvizsgálni, kiszámolni. Ha érdekel egy valóban objektív összehasonlításra a konkrét elvárásaidhoz igazodva, akkor kattints a cikk alatt található zöld gombra, és elmagyarázom neked az elsőre nem egyértelmű tényeket és összefüggéseket is.

Keresem a legjobb gyermek megtakartást!

Ez a cikk 2016. március 21. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.