Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Menjen a gyerek egyetemre, de az anyagiakat oldja meg magának

A szülők többsége szerint fontos a gyermekük továbbtanulása, sőt szeretnék, ha minél előbb önállósodni tudna. A pénzügyi támogatást már annál kevesebben adják meg ehhez, pedig ezek a dolgok sincsenek ingyen. Akik viszont gyűjtögetnek a gyereküknek, azoknak teljesen változatos lehetőségek állnak rendelkezésükre.

Az NRC felmérése szerint a megkérdezett szülők 73%-a szeretné, ha gyermekük egyetemre járna, és 81%-uk szerint fontos, hogy minél előbb önállósodjon, és a saját lábára álljon. Ezzel szemben kevesebb, mint ötödük, mintegy 19%-uk takarít meg a gyermekük számára.

Pedig a felsőoktatás pénzbe kerül, akkor is, ha tandíjat nem kell fizetni. A legtöbb fiatalnak a lakhelyétől távol kell utaznia, ha neves egyetemre akar járni, így a lakhatást valahogy meg kell oldania. Jobb esetben bekerül egy kollégiumba, ami bár nincs ingyen, olcsóbb, mint egy albérlet. A komfort szintje viszont erősen korlátozott, és a bekerülés is szociális alapon működik, vagyis nem mindig sikerül felvételt nyerni. Ilyenkor marad az albérlet havi 40-50-60 ezer forintért.

Az egyetemvárosba el is kell utazni (távolsági busz, vonat) és általában a helyi közlekedés sem ingyenes (bérlet). Napi szinten élelmiszert kell venni, és az sem árt, ha meleg étkezésre is futja legalább napi egyszer. Az új ruhák megvásárlása mellett előnyös, ha kultúrára, sportra és szórakozásra is marad keret. Ha ezek mellé még tandíj is társul (több százezer forint egy félév), akkor főleg megugranak a költségek.

Van olyan is, aki félretesz

A szülők részéről irreális elvárás, hogy a gyermekük egyetemre menjen, és lehetőség szerint minél hamarabb önállósodjon, ha többségük nem adja meg a szükséges anyagi támogatást. Erre számtalan lehetőségük van, és szerencsére közel 20%-uk él is ezzel a lehetőséggel.

A megkérdezett szülők 25%-a babakötvénnyel takarít meg. Ez azt jelenti, hogy az állam által adott, újszülött után járó 42 500 forintos életkezdési támogatást elhelyezik egy ún. Start-értékpapírszámlán (a Magyar Államkincstárnál), és innentől ez babakötvényként kamatozik. Erre a számlára ezen felül is be lehet fizetni, amire infláció felett 3% kamatot fizetnek, és így havi 5 ezer forintos befizetésből 2,34 millió forintot lehet összegyűjteni 19 év alatt. Az állam évente maximum 6 ezer forint támogatást ad mellé. A felhasználási célok viszont korlátozottak. Bővebb tudnivalókat itt olvashatsz.

A szülők 12%-a takarít meg lakástakarékkal, ami akár évi 72 ezer forintot is jelenthet. Ez azonban csak lakáscéllal használható fel (ebbe a lakáshitel törlesztése is beletartozik). Ugyanígy 12%-nak van megtakarítási célú életbiztosítása, amellyel akár bruttó 7-8% hozamot is el lehet érni évente, ráadásul ez teljesen szabadon felhasználható. Ezek között olyan biztosítás is van, amelynél a szülő halála vagy meghatározott mértékű rokkantsága esetén a biztosító átvállalja a díjfizetést. Korábban meg is mutattuk, hogyan lehet egy ilyen életbiztosítással milliókat összegyűjteni.

A szülők 10%-a készpénzben takarít meg, amivel az a legnagyobb baj, hogy rengeteg kamatról mondanak le önként, miközben a pénzben több potenciál is lehetne. Sőt, az infláció miatt a pénz az értékének 2-3%-át el is veszti minden évben. További 7% nyilatkozta azt, hogy ők ingatlanba fektetnek, vagyis vélhetően vesznek egy lakást a gyermekük számára, megspórolva ezzel az albérlet költségeit.

Melyik a legjobb megtakarítás a gyermeknek?

A havi kerettől és a felhasználási céloktól függ, hogy melyik családnak melyik megtakarítás működik a legjobban. Egy gyors helyzetfelmérő elbeszélgetés után ez könnyen ki is derül. Keress fel minket, és neked is segítünk abban, hogy a gyermeked anyagi nehézségektől mentesen járhasson egyetemre!

A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2018. június 19. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.