Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

Kinek jár a babakötvény?

A babakötvény / Start számla egy olyan gyermek megtakarítás, amelyre többféle állami támogatás is igénybe vehető. Ilyenkor mindenkiben felmerül a kérdés, hogy mit kell tenni ahhoz, hogy megkapja az ember ezeket a támogatásokat. Nézzük a részleteket!

 

Mi is a babakötvény?

 

A babakötvény a közhiedelemmel ellentétben önmagában még nem egy gyermek megtakarítási számla, hanem egy alanyi jogon járó állami támogatás. A pontos összege 42.500 forint, amit nem a szülők kapnak meg, hanem az állam ezt elhelyezi a Magyar Államkincstárnál, egy a gyerek nevére nyitott számlán. Ezt nevezzük Start számlának, ahol már viszont van lehetőségünk nekünk is pénzt elhelyezni, amelyre 10%, maximum havi 500 forint további állami támogatást is kapunk.

 

Nekik jár a babakötvény

 

A babakötvény után járó egyszeri 42.500 forint támogatás megszerzésének 3 feltétele van:

  1. 2015.12.31 után született gyermek
  2. magyar állampolgárság
  3. állandó magyar lakcím

 

Nagyon fontos tudni, hogy míg korábban akár igényelhettük azt is, hogy egy kereskedelmi banknál vezethessük a Start számlát, és az állam oda utalta a babakötvény összegét, addig erre most már nincs lehetőség. Kizárólag az Államkincstárnál lehet Start számlát vezetni.

 

Ki veheti fel a megtakarított pénzt?

 

Az állam nem véletlenül egy a gyermek nevére szóló számlára utalja az állami támogatást, mert az a célja, hogy ez a pénz, és a kamatai a gyermek életkezdésére legyenek felhasználva. Ily módon csak a gyermek nyúlhat hozzá a pénzhez, és ő is csak akkor, ha már betöltötte a 18. születésnapját.
Egyfelől a pénz felvételét egy jogszabály határozza meg, amely még nem teljesen kiforrott, hiszen nem egyértelmű, hogyan kell igazolni, hogy mire költöttük el a pénzt. A jogszabály pedig folyamatosan változhat, mint ahogy változtatni is kell rajta. Ez a sok bizonytalanság pedig nem mindenki szerint előnyös, amikor a gyermek életkezdéséről beszélünk.

 

Másfelől, pedig azt se feledjük, hogy mi magunk is voltunk fiatalok. Veszélyes, ha egy 18-19 éves fiatal hirtelen több millió forinthoz jut. Hiába gyűjtöttük a pénzt a gyermek felsőoktatásának finanszírozására, hogyha jön egy „nagy szerelem”, és a pénzből mondjuk egy autó lesz. Sajnos a babakötvény esetén ugyanis a szülőnek semmilyen ráhatásuk nincs a pénz felhasználására.

 

Viszont azt se feledjük, hogy ez ugyanakkor védi is a gyermeket. Így semmiképpen sem fordulhat elő az, hogy egy esetleges elromlott háztartási gép, vagy a lakással kapcsolatos probléma miatt ehhez a pénzhez nyúlnánk. Gyermekünk így biztosan teljes összegyűjtött pénzhez jut hozzá 19 éves korában.

 

Körültekintően válasszunk!

 

A babakötvényt gyermekünk születésekor mindenképpen megkapjuk, ha viszont úgy döntünk, hogy a start számlára folyamatosan fizetnénk, mindenképpen tájékozódjunk a lehetőségeinkről! Akadnak a piacon más olyan gyermek megtakarítások is, amelyek akár még nagyobb szabadságot is biztosítanak számunkra. Ha úgy érzed, hogy egy kötetlen és objektív beszélgetés hasznos lehet számodra a témában, akkor kattints a cikk alatt található zöld gombra, és találkozzunk egy személyes találkozón! A kérdéseid átbeszélésén túl együtt kiszámoljuk, hogy melyik a legjobb és egyben legbiztonságosabb lehetőség gyermeked számára!

Érdekel, hogy melyik a legjobb megtakarítás gyermekemnek

Ez a cikk 2016. március 21. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.