Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

A huszonévesek harmada kap anyagi támogatást a családtól

A 19-29 évesek több mint fele dolgozik főállásban, vagyis ennyien kapnak tartósan fizetést, ennek ellenére a korosztály egyharmada rendszeresen kap anyagi segítséget a családtól. Az emelkedő albérlet- és lakásárakat látva ez nem meglepő, egyre nehezebb egy fiatalnak talpra állnia. Jó eséllyel a te gyermekednek is szüksége lesz segítségre.

A fiatalok körülbelül 31%-a él otthon a szüleivel, ez 819 ezer főt jelent. Ők legalább az albérlet vagy a lakáshitel költségeit megússzák – persze nem örökre –, ami viszont nem minden fiatalról mondható el. Hiába van állandó, főállású munkahelye a 19-29 éves korosztály 51%-ának, ennek ellenére egyharmaduk továbbra is rendszeres anyagi támogatást kap otthonról, a családtól. Úgy tűnik, máshogy nem megy, ami a mai viszonyokat ismerve nem meglepő.

Még úgysem megy sokaknak a teljesen önálló élet, hogy a fiatalok 19%-a vesz igénybe állami támogatást, ami persze sok minden lehet. Az egyik ilyen például a lakástakarékpénztár, ami mellé akár évi 72 ezer forint állami támogatás is járhat. Egy ilyen megtakarításból akár többet is el lehet indítani egy családon belül, ilyenkor a támogatás is sokszorozódik. A lakástakarék segíthet a lakásvásárlásban vagy meglévő ingatlan felújításában is.

Sokan költöznek el

A mostani fiatalok életpályáját megnézve nem is meglepő, hogy sokan lakásra gyűjtenek, esetleg lakáscélból kérnek otthonról (vagy az államtól) támogatást. A gyakorlatban nagyon sokan költöznek el szülővárosukból valamelyik nagyvárosba, megyeszékhelybe vagy egyenesen a fővárosba. A lakásár-robbanás nemcsak Budapesten, hanem a vidéki városokban is érezhető volt az elmúlt években, így a lakhatás minden olyan gócpontban megdrágult, ahol sok a betöltésre váró állás. Márpedig a fiatalok a jól jövedelmező munkahelyek közelébe költöznek, növelve ezzel a keresletet és ezzel együtt az árakat is. Ez a folyamat is öngerjesztő.

Még a panellakások is drágultak, pedig ez az ingatlantípus korábban gazdaságosnak számított. Persze még így is az olcsóbb kategóriába esnek, de két lakótelep közt is óriási különbségek lehetnek, ami akár 20-25%-os árkülönbözetet is jelenthet. A Világgazdaság összegyűjtötte a 2017-es fővárosi négyzetméterárakat lakótelepenként:

Ha egy 50 négyzetméteres lakással számolunk, akkor az árak 13,5 milliótól (Havanna) 20,85 millió forintig (Vizafogó) is terjedhetnek. Egy évvel ezelőtt az átlagos négyzetméterárak jóval alacsonyabbak voltak még. Az olcsóbb paneleknél ez 20 ezer forint drágulást jelent, ami 50 négyzetméternél egymillió forintos drágulás. A drágább paneleknél viszont 80 ezer forintos drágulást is tapasztalni lehetett, ami már 4 millió forintot jelent egy ugyanekkora lakásnál.

Ezek nem kis összegek, pedig lakni muszáj valahol. Ha helyben nincs munkalehetőség, akkor a fiatal megy a munka után, és nem fordítva. És akkor elkerülhetetlen, hogy valaki albérletet vegyen ki, esetleg lakáshitelt vegyen fel, és abból vásároljon saját lakást. Családi segítség nélkül ez szinte lehetetlen.

Ezért családfenntartóként érdemes minél előbb elkezdeni gyűjtögetni a gyermek(ek) számára. A lakástakarék mellett kiváló eszköz lehet egy megtakarítási célú életbiztosítás. A gyermek születésekor elindítva legalább 18 évig lehet gyűjtögetni. Ha egy konzervatív hozamot feltételezünk, akkor is ilyen jól alakul az egyenleg:

Mint az látható, havi 20 ezer forintból akár 7 millió forintos végösszeg is lehet. Ebből még nem kapunk új lakást, de a hitel önereje bőven finanszírozható belőle, sőt valamivel még több is. Lakástakarékkal kombinálva egész jó alapot adhat a lakásvásárláshoz. A gyermekednek, ha felnőtt lesz, óriási segítséget jelentene, ha legalább a lakhatásra nem lenne gondja.

Készíttesd el a személyre szabott kalkulációdat!

Hasonló megtakarítást számtalan biztosító kínál, ezek között választani azonban nem könnyű. Mi ebben szívesen segítünk.

Ha megnéznél egy személyre szabott kalkulációt, akkor megmutatjuk, mit tudnál elérni havi x ezer forintból, és eléd tesszük a hozzád leginkább illő ajánlatokat! Nem kell mást tenned, mint megadnod a legfontosabb adataidat a lenti gombra kattintva, és egy munkanapon belül hozzá is látunk a közös munkához (ami egyébként teljesen ingyenes).
A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2018. március 14. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.