Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

A gyermekek és a zsebpénz

Sok szülő nem is sejti, hogy mennyire fontos a gyermeke számára a zsebpénz. Itt természetesen nem a megélhetésre kell gondolni, hanem arra, hogy számos olyan nevelő hatása van, amely sajnos hiányzik az oktatási rendszerből. És mint oly sok mindent a helyes pénzkezelést is egyszerűbb már gyermekkorban elsajátítani, szóljon hát ez a cikk a gyermeknevelés és a zsebpénz kapcsolatáról.

Mennyi pénzből gazdálkodnak a gyermekek?

Készült egy felmérés, amely szerint Magyarországon a gyermekek (8 és 14 éves kor között) havi 4 ezer forint zsebpénzt kapnak.  Ezzel szemben a németeknél havi 8.700 forintot adnak a gyermekeknek (természetesen euróban), míg az angolok (pontosan Londonban) havi 12.500 forintnak megfelelő fontot.

Amennyiben megvizsgáljuk az átlagos kereseteket, akkor ezek a számok jó arányban állnak egymással. Fontos az elején tisztázni, hogy ez nem a gyermek számára indított megtakarítás, hanem a gyermek „költőpénze”. De miért is olyan fontos a zsebpénz? Mire költik a gyermekek?

A zsebpénz, mint nevelő eszköz

A fent említett felmérésből az is kiderül, hogy mire költik a gyermekek a zsebpénzüket. Nagyon érdekes, hogy a legtöbb gyermek nem elkölti egyből, hanem félreteszi, ami nagyon jó dolog. Már ebben a korban fontos megtanulnunk, hogy a bevételünk (legyen akár zsebpénz, akár fizetés) nem egyenlő azzal a pénzzel, amit elköltünk.

A gyermekek elsősorban a nyaralással kapcsolatos kiadásaikra gyűjtenek, itt lehet gondolni a táborokban elköltött pénzre, vagy strandra, fagyira. Ez is egy pozitív dolog, hiszen vannak konkrét célok, amelyekért a gyermekek tesznek, illetve esetlegesen lemondanak valamiről, hogy elérjék a céljukat.

Ennyi pozitívum után nézzük meg, hogy mi szülők hogyan tudunk nekik segíteni a pénzügyi tudatosság kialakulásában.

Hasznos tippek a zsebpénzzel kapcsolatban

Ahogy a gyermek megtakarításoknál is, úgy itt is fontos, hogy a gyermeknek legyen célja a pénzzel. Segítsünk neki megtervezni, hogy mennyi pénzre lesz szüksége, és mennyit kell félretennie. Ezzel máris letettük a pénzügyi tervezés alapjait.

Érdemes a gyereknek bankszámlát nyitni, és oda utalni a zsebpénzt. Így nem csak az automata használatát tanulja meg, hanem megismeri a költségeket is. Egy pici kamatozik is a pénz, illetve az internetes utalást is megismerheti egy esetleges vásárlásnál.

Pár alkalommal, például egy jó jegy, egy sikeres vizsga, vagy egy jó sporteredmény miatt adjunk egy kis extra zsebpénzt. Ezzel tudatosítjuk a gyermekben, hogy a jó, és kemény munkának nem marad el a jutalma.

Neveljük a gyermeket pénzügyileg tudatossá!

Ebben a cikkben a zsebpénzzel kapcsolatban írtam pár gondolatot. Nagyon fontos, hogy a zsebpénz nem helyettesíti a gyermek megtakarítást, hanem kiegészíti. Továbbá azt se feledjük, hogy tudja a gyermek, hogy van neki ilyen megtakarítása, amiből lakást vehet, vagy finanszírozhatja az egyetemi tanulmányait, mert akkor ez lesz neki is evidens. Amennyiben ilyen és ehhez hasonló tippekkel szeretnéd segíteni gyermekedet, vagy még nem találtad meg számára a legmegfelelőbb megtakarítást, akkor kattints a cikk alatti zöld gombra!Felkereslek, és segítek abban, hogy gyermekednek anyagilag a lehető legkönnyebb legyen elkezdenie az életét.

A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2016. augusztus 08. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.