Alapozd meg te is gyermeked jövőjét!

A babakötvénnyel, vagy egy magas hozamú gyermek megtakarítással!

Személyesen adok választ minden kérdésedre és a bankok, biztosítók gyermek megtakarítási ajánlatai között is segítek neked eligazodni!

Kinter Dóra
Gyermek megtakarítási specialista


10 Biztosító gyermek megtakarítási szerződését mutatom be neked, így körültekintően tudod kiválasztani a számodra legjobb ajánlatot!

27 évesen költözik el szüleitől az átlagos magyar fiatal

Egy átlagos magyar fiatal 27 éves korában hagyja el végleg a szülői házat, ami mögött általában pénzügyi okok állnak. Ideje felkészülnöd, hogy a te gyerekednek is gondot fog okozni az elköltözés.

Az Eurostat vizsgálta, hogy mely európai országban mikor költöznek el otthonról a fiatalok. Magyarországon 27,4 évesen költöznek külön, ami nem sokban tér el az európai átlagtól, ami 26 év.

Viszont az is kiderült, hogy a magyar nők és férfiak közt is van különbség: a nők már 26 évesen elhagyják a szülői házat, míg a férfiak 28,8 éves korukig maradnak általában a szüleikkel egy fedél alatt.

Tény, hogy a házasságkötés és az első gyerekvállalás időpontja kijjebb tolódott, ahogy a felnőtté válás korhatára is, de ez is összefüggésben van a pénzügyekkel, ahogy azt a felmérés is megmutatta. Ugyanis a módosabb európai országokban, mint Svédország, Dánia, Luxemburg és Finnország, a különköltözés alig 21 évesen megtörténik. Ezzel szemben a máltaiak, a horvátok, a szlovákok és az olaszok még tovább maradnak a szüleikkel, mint a magyar fiatalok: 30 és 32 éves koruk között költöznek el otthonról.

Még döbbenetesebbek az adatok, ha nem azt nézzük, hány évesen hagyják el a családi otthonukat a magyar fiatalok, hanem azt nézzük meg, hogy a fiatal felnőttek (18–34 évesek) hány százaléka él a szüleivel egy háztartásban: Magyarországon ez 45,2% (EU-s szinten 35% körüli az átlag).

Egy magyar felmérés szerint 27%-ukról mondható el, hogy úgy élnek a szüleikkel, hogy már befejezték a tanulmányaikat, önálló keresettel rendelkeznek. A huszonéveseknek például több mint a fele a szüleivel él. Összesen több mint 200 ezer háztartásról lehet szó a becslések szerint, ami „mamahotelként” üzemel.

Az Eurostat szerint ennek számos oka lehet, többek közt hogy az adott fiatal párkapcsolatban van-e, tanul-e még, mennyire független anyagilag, amit persze meghatároz a végzettsége, annak munkaerő-piaci értéke, illetve az sem mindegy, milyenek a lakhatási viszonyok, mennyibe kerül az albérlet, esetleg a lakáshitel, és úgy általában, mennyire drága az élet az adott országban (a reálbérekhez viszonyítva milyenek az árak).

Megint csak azt látjuk, hogy az anyagiaknak nagy szerepe van az elköltözésben. Közismert, hogy a lakásárak elszálltak az elmúlt években, ami az albérletárakra is kihatással volt. Amelyik fiatal felnőtt családja nem tud vagy nem akar beszállni a lakhatásba, annál nem meglepő, ha képtelen elköltözni. Nem ritka, hogy valaki 25 éves kora körül végez az egyetemmel, és ha nem él párkapcsolatban, akkor egyébként is kényelmesebb (és olcsóbb!) otthon laknia. Nem meglepő tehát, hogy az átlag 26-28 éves korában megy el otthonról végleg.

Lehetne ezen segíteni

De egész biztosan más lenne a helyzet, ha a szülők nagyobb részt vállalnának a lakhatási kérdésekben, ezt láthatjuk a svéd, dán vagy finn példából is (ezekben az országokban sem végeznek előbb az egyetemmel, mégis különköltöznek már 21 évesen). Már a tanulás sem olcsó, sőt a diákok élete egyre drágább (erről itt írtunk korábban). Albérletet szinte már nem lehet kapni Budapesten 100 ezer forint alatt, de Szegeden (85 ezer Ft) vagy Pécsen (95 ezer Ft) is drágábbak lettek a tavalyi évhez képest.

Ezek a lehetőségeid

Érdemes tehát előre gondolkodnod, és szülőként minél előbb elkezdeni a megtakarítást. Ott van például a Start-számla, amit viszont csak a gyermeked 19. születésnapjáig használhatsz, és csak meghatározott célokra. Ennél a megoldásnál havi 5 ezer forintnál többet nem is éri meg befizetni, ha az állami támogatás korlátait figyelembe vesszük (az éves támogatási összeg maximalizálva van). Erről bővebben itt olvashatsz.

A Start-számlánál haladóbb szint a megtakarítási célú életbiztosítás. Ezt nem csak 19 éves korig lehet gyűjteni, és bármire szabadon felhasználható. Havi 5 ezer forintnál többet is megéri befizetni, mert kellő biztonság mellett is el lehet érni átlagban évi 6-7%-os hozamot, ami jelenleg a banki kamatok többszörösét jelentik.

Ha havi 20 ezer forintot félreteszel, akkor 15 év alatt 6 millió, 18 év alatt 8 millió forintot is jó eséllyel összegyűjthetsz:

Készíttesd el a személyre szabott kalkulációdat!

Ha megnéznél egy személyre szabott kalkulációt, akkor megmutatjuk, mit tudnál elérni havi x ezer forintból, és eléd tesszük a hozzád leginkább illő ajánlatokat! Nem kell mást tenned, mint megadnod a legfontosabb adataidat a lenti zöld gombra kattintva, és egy munkanapon belül hozzá is látunk a közös munkához (ami egyébként teljesen ingyenes).

A legjobb lehetőséget keresem gyermekem számára!

Ez a cikk 2018. május 23. napján frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.